12 °C

В Пловдивска област маските стават задължителни за масови мероприятия дори и на открито

Областният медицински щаб в Пловдив взе решение за задължително носенето на маски при предстоящи масови мероприятия с публичен характер на открито/ футболни срещи, концерти и други сценични прояви/. Решението е във връзка със задълбочаващата се епидемична обстановка в областта. Кметовете по места трябва да оказват съдействие на контролните органи.

„Това решение е с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие, обясни областният управител Дани Каназирева.

На последното заседание се реши още от 17 август още две болници да влязат в графика за прием и лечение на пациенти със съмнение или доказан COVID-19. Това  са УМБАЛ “Пълмед“ с  15 легла и МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 25 легла, като и двете лечебни заведения имат възможност при необходимост да увеличат легловата база.

Щабът реши  също в графика да бъде включена още една болница с 10 легла, които да бъдат само за интензивно лечение на пациенти с коронавирус.

Утре в Областна управа ще се проведе среща със здравните заведения, които до сега не са  били ангажирани с COVID-19.

„ Важно е да обезпечим добрата организация  и занапред в областта, както и да има солидарност между болниците. Смятам, че към момента това го постигаме с общи усилия на всички здравни институции. Ежедневно разговарям с директорите на болниците. Важно е и Спешна помощ да имат спокойствие при хоспитализацията на пациентите със съмнение или доказан коронавирус, както през деня, така и по време на нощните дежурства . Целта е няма напрежение и сред обществото, защото мерките които взимаме са превантивни, коментира председателят на ОКЩ Дани Каназирева.

По данни на РЗИ към днешна дата общият брой на пациентите  с COVID-19, жители на пловдивска област, е 1144. Оздравелите пациенти  до момента са 581, като за двата дни са 37. На домашно лечение са 404. Под карантина са 535 лица. Хоспитализираните са 144, от тях с потвърден COVID-19 са 123 пациенти.

През последните 48 часа в отделенията са приети 9 пациенти.  На интензивно лечение са 5. През изтеклото денонощие има 1 починал – жена на 86г. със съпътстващи сърдечни заболявания.

Повечето от  новорегистрираните случаи се проучват и се вземат съответните противоепидемични мерки.

Относно регистрираните през последните дни  служители на община Пловдив - общо 4 към момента, според национална система,  от РЗИ съобщават, че се извършва епидемиологично проучване и се изследват контактните лица. Проведени са всички задължителни мерки относно дезинфекцията в помещенията и са дадени предписания.  

Сред новите случаи в областта имаме две бебета под година от Пловдив и Асеновград, едното от които е хоспитализирано. Най – възрастният пациент е на 93 години – жена от Пловдив, която е на домашно лечение.

В община Първомай няма активни случаи на заразени с коронавирус.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини