26 °C

Охлювен инсулин лекува захарен диабет по-бързо и ефективно

Инсулин, получен от отровата на хищен морски охлюв, ще бъде използван като по-ефективно и безопасно средство за лечение на диабет, твърдят изследователи.

Той ще имитира бързодействащите свойства на инсулина от морския охлюв и ще понижава стойностите на кръвна захар, без дългосрочните странични ефекти на останалите терапии.

Учени от Университета в Юта разработили най-малката в света, напълно функционална версия на хормона инсулин от отрова.

Надеждите са откритието да подобри качеството на живот на страдащите от диабет.

Хищните морски охлюви живеят из кораловите рифове и постоянно търсят плячка, като един представител на вида отделя отрова.

Отровата на конусовидния морски охлюв съдържа уникална форма на инсулина.

Създанието отделя отровата във водата, а това кара стойностите на глюкозата в кръвта на близките риби да се сринат, което временно ги парализира.

Охлювът излиза от черупката си и поглъща безпомощните жертви.

Учените открили, че охлювеният инсулин има сходни характеристики с човешкия и работи по-бързо.

Бързодействащият инсулин би намалил риска от хипергликемия и други сериозни усложнения от диабета и би подобрил работата на инсулиновите помпи или изкуствените панкреаси.

Учените установили, че охлювеният инсулин не съдържа свързващ агент, за разлика от човешкия. Струпванията на молекули при човешкия инсулин трябва да се разпаднат, за да повлияят на стойностите на кръвна захар, а този процес отнема близо час.

Молекулите на охлювения инсулин не се струпват, затова ефектът му върху човешкото тяло е почти мигновен.

Учените искали да разработят средство, което страдащите от диабет тип 1 да използват, за да възстановят бързо стойностите на инсулин в кръвта си.

Решили да вземат част от свойствата на охлювения инсулин и да ги пренесат в човешкия.

Това е възможно, защото охлювеният инсулин се отличава със същата базова структура, като човешкия.

Въпреки бързите му свойства, екипът бил изправен пред дилема: охлювеният инсулин далеч, не бил толкова мощен, колкото човешкия.

Всъщност, учените смятат, че хората ще се нуждаят от около 20-30 пъти повече охлювени инсулин , за да намалят стойностите си на кръвна захар.

Изследователите използвали различни техники, за да решат този проблем. Изолирали 4 аминокиселини, които помогат на охлювения инсулин да се свърже към инсулиновите рецептори.

След това създали подобрена версия на молекулата на човешкия инсулин, без региона, отговорен за струпването.

Екипът интегрирал модифицираната версия на тези аминокиселини в човешката молекула, с надеждата да създаде хибрид, който не се струпва и се свързва по-здраво с инсулиновите рецептори при хората.

Тестовете с мишки се оказали обнадеждаващи.

Полученият инсулин бил наречен мини инсулин, потентността му била същата като на човешкия инсулин.

И тъй като се синтезира лесно, той е обещаващ кандидат за разработване на ново поколение терапии за хора, страдащи от диабет.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини