Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове"

Определиха победителите във Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове", информират от местната администрация.

Вчера, 25.05.2020 г., жури в състав професор Станимир Трифонов - председател, и членове Светослав Драганов и Веселин Христов, отсъдиха и подредиха победителите в шестото издание на Фестивала на алтернативното кино "Защитени светове".

Фестивалът дава възможност за изява на авторите в некомерсиалното алтернативно кино по темите природно наследство и културно наследство, а именно: защитените хабитати и територии, редките и застрашени от изчезване представители на флората и фауната на Република България и Балканите, народни обичаи, фестивали, изворен фолклор, творци и др. Едновременно с популяризирането на киноизкуството се привлича вниманието на аудиторията върху проблемите на околната среда, биоразнообразието, устойчиво развитие и богатството на народното творчество. Участвалите в надпреварата филми се предоставят на разположение на детски градини, училища, еко-организации, читалища, културни институции, медии и други заинтересовани страни.

До 10 май 2020 година участниците във фестивала изпратиха своите филми, които бяха качени в канала ни в "YouTube". Бяха допуснати до участие 26 филма на автори от Димитровград, Хасково, Русе, Омуртаг, София, Силистра, Велинград и др. Макар и в началото да имаше съмнения относно успеха на онлайн изданието на кинофестивала, за пръв път в историята на фестивала авторските кинотворби достигат до толкова широка публика. 2731 потребители са гледали филми в плейлистата на Шести фестивал на алтернативното кино „Защитени светове“ в канала на читалището от началото на качване на филмите. Преобладаващо аудиторията е от България, но филмите са гледани и от кинолюбители от Обединеното кралство, Германия и Испания, което за е огромен успех.

Журито присъди следните награди:

Голямата награда „Защитени светове“ на група „Русе филм“ за цялостно артистично представяне с филмите СЕЛО ДЪЛБОКИ ТОМЧЕВЦИ, КАРТАЛСКИТЕ ВОДОПАДИ 2, МЕТАМОРФОЗИ, КРАЛСКА СЛЕДА, КЪЩИЧКА И СВЕТЛИНАТА НА СЯНКАТА

Специалната награда на Кмета на Община Димитровград на филма TUBER AESTIVUM – НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИЯ ТЪРГОВСКИ ВИД ТРЮФЕЛ В БЪЛГАРИЯ на Ивайло Пенев и Теодор Неделин

Първа награда „културно наследство“ на Боян Балев за филмите СТАРИТЕ ЗАНАЯТИ НА ЕТЪРА, СКЪТАНИ В РОДОПИТЕ И СЕВЕРИНА

Първа награда „природно наследство“ на филма ВРЕМЕ ЗА ОБЯД на Ал. Маринов и Б. Камилов

Втора награда „Културно наследство“ – Валери Добрев за филмите ДАСКАЛ КЪНЧО, ДРАМА В КЕСТЕН И ТЪПОЪГЪЛЕН ТРИЪГЪЛНИК

Втора награда „природно наследство“ на филма ПТИЦИТЕ НА СОФИЯ с автори Долорес Алварадо и Л. Костова

Трета награда „културно наследство“ на МИЛЕОНА на Нели Кръстева, Николай Добрев и Ясен Кирилов

Трета награда „природно наследство“ на Янко Митев за сценария на филма ЧУРУЛИКЧЕТО ДЖИКО – ЕДНА ИСТИНСКА ИСТОРИЯ

Награда за режисура – Долорес Алварадо

Награда за операторско майсторство – Николай Василев

Награда за дебют – Евгения Тотева

Филмите от фестивала са достъпни в Youtube.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини