Пороите може да отложат изстрелването на астронавтите на SpaceX

Бурното време застрашава да отложи планирания за утре изпитателен полет на астронавти с пилотирания кораб Crew Dragon  на частната компания SpaceX, съобщават световните агенции.

По план корабът с астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен трябва да бъде изстрелян към Международната космическа станция (МКС) в сряда следобед с ракета Falcon 9 на SpaceX от космическия център Кенеди. Това трябва да е първият път от девет години, след като НАСА преустанови полетите на совалките, когато астронавти ще излетят от Флорида, както и първият подобен опит на частна компания.

Кати Люидърс от НАСА увери, че всичко "върви добре", поне на земята. "Сега единственото, което трябва да изчислим, е как да контролираме времето", заяви тя в понеделник вечерта, докато дъждът продължаваше да залива района.

Според метеорологичната прогноза шансовете за приемливо време за изстрелване са около 40 процента. Ако компания SpaceX не успее да осъществи изпитателния полет в сряда, следващият опит ще бъде в събота.

Пилотираният кораб Crew Dragon е модификация на товарния кораб със същото име.

Откакто НАСА прекрати полетите на совалките през 2011 г., американските астронавти летят до МКС с руските кораби "Союз".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини