24 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас

24 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев на брифинг на НОЩ в понеделник, 18 май.

Този малък брой не е заради края на епидемията, а поради изследването на четири и половина пъти по-малко материали.

362 проби са изследвани през изминалото денонощие. Причината е, че вчера бе неделя и материал се е вземал само в болниците.

Общо броят на заразените е 2235 души. Увеличението от вчера е 1,1%. 

Активните случаи са 1513.

Децата до 18 год. са 6% от заболелите.

Случаите на COVID-19, регистрирани за изминалото денонощие са в София – 14, Благоевград - 5, Пазарджик - 2, Пловдив – 1, Ямбол - 2.

При 242 души медицински персонал е установен COVID-19, 11% от общия брой случаи. Два са новите случаи от вчера.

Излекувание са 612 души, вчера са изписани 14 души. Изписването в нашата страна става след отрицателен PCR тест.

Починали са общо 110 души, два са новите случаи от вчера.

949 общо са случаите в София град и Софийска област, следват Плевен и Видин, където за щастие няма нови случаи, съобщи проф. Кантарджиев.

Мерките действат, отчете той, като съобщи повторно резултата от германско изследване, според което колко тежко ще премине заболяването, зависи от броя на навлезлите вируси. От тази гледна точка е важно носенето на маска, спазването на дистанция, избягването на стоене в тълпа и добрата хигиена. За ръкавиците той подчерта, че са задължителни за хора, които заради работата си докосват много различни предмети и повърхности - в болниците, социалните рабоници, такива, които пипат пари. Иначе коронавирусът умира след 15-тина минути върху достатъчно влажна и топла длан

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини