10 °C

Facebook решава проблема с интернета в Африка

Изображение 1 от 2

    Усилията на редица технологични компании в последните години са насочени към осигуряване на добра интернет свързаност дори в най-отдалечените райони на земното кълбо. Проектите са мащабни и струват много, но ефектът от тях ще бъде осезаем както за инвеститорите, така и за потребителите.

    И докато Мъск праща в ниска орбита сателите, които да доставят интернет, а Google представи като еидн от вариантите си летящи балони, които да играят ролята на огромни рутери, планът на Facebook изглежда по-традиционен, но също толкова обещаващ.

    Facebook Inc. обединява усилия с някои от най-големите телекомуникационни оператори в света (като China Mobile Ltd.), за да изгради гигантски подморски кабел, който да осигури бърза и стабилна интернет връзка на континента Африка.

    Кабелът ще свърже общо 23 държави в Европа, Близкия Изток и Африка, като 16 са африкански. Неговата обща дължина е внушителните 37 000 километра, което е почти колкото обиколката на земното кълбо.

    Бюджетът на мащабния проект, носещ името 2Africa, все още не е обявен публично, но според източници, цитирани от Bloomberg, той ще е малко под милиард долара.

    Това начинание е доказателство за възраждането на подводното интернет свързване. Идеята на Facebook идва няколко месеца след като Google обяви своята идея за подводен кабел между Европа и Африка, използващ западния бряг. И това принуди компанията, стояща зад най-голямата социална мрежа, да действа по-бързо.

    Апетитът на Fаcebook към Африка идва от все по-големия брой потребители от този континент. А те носят основните приходи благодарение на всички реклами, които достигат до тях. 

    "Свързаността е в основата на мисията ни да даваме на хората възможността да изграждат общности", обясняват от компанията и поясняват, че Африка е най-слабо свързания континент, като само 1/4 от 1.3 милиарда жители имат достъп до глобалната мрежа. Добрата интернет връзка ще подобри не само живота на хората, но и икономическата обстановка, смятат проектантите.

    Очаква се 2Africa да влезе в експлоатация през 2024 г. и да доставя толкова много интернет, колкото всички подводни кабели до Африка взети заедно. В някои от тях наскоро отново възникнаха проблеми, а от Facebook са готови да дадат наистина най-доброто, за да оставят технологичната конкуренция зад гърба си.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини