14 °C

2100 са установените случаи на COVID-19 у нас

Нови 31 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, съобщи ген. Мутафчийски на брифинга на НОЩ в четвъртък сутрин, 14 май.

Oбщо 2100 са установените случаи към днешна дата, 1481 са активните.

Потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители са 221, нови 3 за денонощието. 

Един нов случай на дете.

Починалите са 3 за денонощието, общо 99 досега.

521 са излекуваните до момента, 22 за денонощието.

365 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в болница, 51 в интензивни отделения.

Щабът продължава да действа след края на извънредното положение и мониторира цялата информация и да предлага най-удачните варианти.

Отварянето на българските детски градини. Мониторира се в момента какво става в страните, които ги отвориха. В Дания, където са минали 10 дни от отварянето им, няма увеличение на заболеваемостта. В Германия предупреждават за увеличен риск. У нас щабът не се обмисля отваряне поне в близката седмица.

Клъстърно разпространение на болестта се наблюдава засега у нас, което е добре, каза ген. Мутафчийски. Ако се локализират и изолират тези клъстъри, това дава по-голям шанс за по-нормален живот за в бъдеще.

Влизащите в България. Подписва се декларация, че човекът е запознат какво трябва да спазва - 14-дневна карантина. Нашето законодателство не изисква някой, който е болен, да съобщава за това. Включително болни от ХИВ не са длъжни да го обявяват и да носят отговорност. У нас това не е инкриминирано, за разлика от други страни.

Става дума за лични данни, а медицинските данни дори са още по-чувствителни лични данни и те не се съобщават от щаба.

Почивките на чужденците. 14-дневната карантина е въпрос на реципрочни договорености със съседните държави. Това не е въпрос на щаба, уточни ген. Мутафчийски. PCR тестът не заменя карантината.

Препоръката на ЕК е да се водят преговори за карантината при влизане между държави с еднаква епидемиологична ситуация. Не става дума за отпадане на карантината, а за реципрочни договорености със съседните ни държави.

Не е работа на щаба дали ще има атомобилен туризъм. За него изглежда, че ще стане приоритетен, но за това трябва да има разписани правила, коментира ген. Мутафчийски. Засега такива правила няма.

Защо се обявяват смъртни случаи с инфаркт, инсулт, рак като смърт от коронавирус. Изказвам дълбокото си уважение и съболезнования към близките на починалите, отговори на въпрос ген. Мутафчийски. Самият той е с хипертония от 12 години, повечето хора в страната имат някакво съпътстващо заболяване. И благодарение на добрите медицински грижи, те си живеят. Именно срещата им с вируса е довела до смъртта на заразените с хронични заболявания. Заради тези свои заболявания, те не могат да преодолеят пораженията от тази среща. Но без нея те биха живяли десетина година, по мнението на ген. Мутафчийски.

Не отпада физическата дистанция, тя трябва да стане част от новата реалност. Неизвестните са повече от известните дори сега, а в началото никой не знаеше за спазването на разстояние. Да научат хората това, изискваше време. Така ген. Мутафчийски обясни обявяването на извънредното положение. Целите са постигнати, освен информираност, става дума за подготовката на болниците, оборудването, защитните средства, протоколите. Имахме късмет, че това подейства, каза началник щабът.

Трансплантираните загиват в следващи месец след трансплантацията от други инфекции, тъй като имунната има система се подтиска. Рискът за летален изход в ситуация с коронавирус е твърде голям. затова нямаше трансплантации. Сега има изработен протокол и така се достигна до разрешаването на трансплантациите. Ние се научихме на много неща през тези два, даже вече три месеци.

Разпространяват се листовки в едни малцинствени групи починалите да се записват като смърт от Ковид-19, всеки с температура да се пише болен от коронавирус. Няма такива указания към болниците. Ако някой в действително попадне в такава ситуация, трябва да сигнализира службата за медицински надзор, защото би ставало нужда за сериознио нарушения, заяви ген, Мутафчийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ру
  Руми
  4 -5
  09:21, 14 май 2020
  Не може да отнемаш на хората свободата,поминъка,достойнството,с мотиви от стар холивудски филм и да очакваш да ти ръкопляскат.Те ще те убият тикво,торба с лайна ,ще те изпържим мекере грозно.
  • Ду
   Думи
   4 -2
   10:28, 14 май 2020
   Не се притеснявайте, скоро ще отворят нивите и пак ще може да ходите да копате.
  • Ру
   Румяно
   3 -4
   11:18, 14 май 2020
   Румяно ти ли си ма пача? Слязохте от балкана и картофите и акъл давате ,че и заплашвате! Бегом на нивата да копаеш, че идвам с боздугана да те шляпам!

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини