2100 са установените случаи на COVID-19 у нас

Нови 31 случая на COVID-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, съобщи ген. Мутафчийски на брифинга на НОЩ в четвъртък сутрин, 14 май.

Oбщо 2100 са установените случаи към днешна дата, 1481 са активните.

Потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители са 221, нови 3 за денонощието. 

Един нов случай на дете.

Починалите са 3 за денонощието, общо 99 досега.

521 са излекуваните до момента, 22 за денонощието.

365 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в болница, 51 в интензивни отделения.

Щабът продължава да действа след края на извънредното положение и мониторира цялата информация и да предлага най-удачните варианти.

Отварянето на българските детски градини. Мониторира се в момента какво става в страните, които ги отвориха. В Дания, където са минали 10 дни от отварянето им, няма увеличение на заболеваемостта. В Германия предупреждават за увеличен риск. У нас щабът не се обмисля отваряне поне в близката седмица.

Клъстърно разпространение на болестта се наблюдава засега у нас, което е добре, каза ген. Мутафчийски. Ако се локализират и изолират тези клъстъри, това дава по-голям шанс за по-нормален живот за в бъдеще.

Влизащите в България. Подписва се декларация, че човекът е запознат какво трябва да спазва - 14-дневна карантина. Нашето законодателство не изисква някой, който е болен, да съобщава за това. Включително болни от ХИВ не са длъжни да го обявяват и да носят отговорност. У нас това не е инкриминирано, за разлика от други страни.

Става дума за лични данни, а медицинските данни дори са още по-чувствителни лични данни и те не се съобщават от щаба.

Почивките на чужденците. 14-дневната карантина е въпрос на реципрочни договорености със съседните държави. Това не е въпрос на щаба, уточни ген. Мутафчийски. PCR тестът не заменя карантината.

Препоръката на ЕК е да се водят преговори за карантината при влизане между държави с еднаква епидемиологична ситуация. Не става дума за отпадане на карантината, а за реципрочни договорености със съседните ни държави.

Не е работа на щаба дали ще има атомобилен туризъм. За него изглежда, че ще стане приоритетен, но за това трябва да има разписани правила, коментира ген. Мутафчийски. Засега такива правила няма.

Защо се обявяват смъртни случаи с инфаркт, инсулт, рак като смърт от коронавирус. Изказвам дълбокото си уважение и съболезнования към близките на починалите, отговори на въпрос ген. Мутафчийски. Самият той е с хипертония от 12 години, повечето хора в страната имат някакво съпътстващо заболяване. И благодарение на добрите медицински грижи, те си живеят. Именно срещата им с вируса е довела до смъртта на заразените с хронични заболявания. Заради тези свои заболявания, те не могат да преодолеят пораженията от тази среща. Но без нея те биха живяли десетина година, по мнението на ген. Мутафчийски.

Не отпада физическата дистанция, тя трябва да стане част от новата реалност. Неизвестните са повече от известните дори сега, а в началото никой не знаеше за спазването на разстояние. Да научат хората това, изискваше време. Така ген. Мутафчийски обясни обявяването на извънредното положение. Целите са постигнати, освен информираност, става дума за подготовката на болниците, оборудването, защитните средства, протоколите. Имахме късмет, че това подейства, каза началник щабът.

Трансплантираните загиват в следващи месец след трансплантацията от други инфекции, тъй като имунната има система се подтиска. Рискът за летален изход в ситуация с коронавирус е твърде голям. затова нямаше трансплантации. Сега има изработен протокол и така се достигна до разрешаването на трансплантациите. Ние се научихме на много неща през тези два, даже вече три месеци.

Разпространяват се листовки в едни малцинствени групи починалите да се записват като смърт от Ковид-19, всеки с температура да се пише болен от коронавирус. Няма такива указания към болниците. Ако някой в действително попадне в такава ситуация, трябва да сигнализира службата за медицински надзор, защото би ставало нужда за сериознио нарушения, заяви ген, Мутафчийски.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ру
    Руми
    4 -5
    09:21, 14 май 2020
    Не може да отнемаш на хората свободата,поминъка,достойнството,с мотиви от стар холивудски филм и да очакваш да ти ръкопляскат.Те ще те убият тикво,торба с ***** ,ще те изпържим мекере грозно.
    • Ду
      Думи
      4 -2
      10:28, 14 май 2020
      Не се притеснявайте, скоро ще отворят нивите и пак ще може да ходите да копате.
    • Ру
      Румяно
      3 -4
      11:18, 14 май 2020
      Румяно ти ли си ма пача? Слязохте от балкана и картофите и акъл давате ,че и заплашвате! Бегом на нивата да копаеш, че идвам с боздугана да те шляпам!
Последни новини