Масов мор на пчелите в Плевенско заради препарат, използван при садене на царевица

За масов мор на пчелите в плевенската община Гулянци заради неправомерното третиране на земеделските площи с препарати предаде бТВ. 

Засегнати са над 5000 пчелни семейства от обработката с препарати на голяма земеделска фирма в района на плевенското село Милковица.

Пчеларите настояват за бързи действия на държавата.

"Пчелите са тотално унищожени, пролетната продукция е ликвидирана. Искам да попитам държавата по какъв начин ще помогне. Наредба 13 за пчеларите спазва ли се, министърът на земеделието така ли помага?", попита един от производителите в село Минковица.

От думите на производителите става ясно, че за поредна година умират пчели в Плевенско, а причината този път е препарат, използван при садене на царевица. 

Един от пчеларите обясни, че тези отравяния не са с пръскалките, а със сеялките.

"От няколко дни тракторите са по баира, всичко е в района. По принцип не пръскат, но тракторът минава да сее царевица, като семената минават през течност. Не се води пръскане, ами от изпаренията над земята. Пчелата като мине над нивата и припада", обясни Димитър - местен пчелар. 

"Миналата година беше така, по-миналата пак и сега отново. Изобщо нито дела ги бъркат, нито стачки. Това е пълно беззаконие. Процедурите за проби са бавни и сложни. Това е мафия и я защитават отгоре", категоричен е Димитър. 

Сигнализирали сме на тел. 112, пуснали сме жалба в Агенцията по храните, комисия ще идва, ще се вземат проби от почвата. Надявам виновникът да си понесе последствията, които заслужава, добави той.

В село Новачене положението е същото.

Имало и ново съобщение от фирми, че от 8 до 16 май ще се третира с препарат с активна съставка глифозат, за който има съмнения, че е пагубен за пчелите.

Производителите настояват за спазване на Наредба 13 - да не се пръска с инсектициди и отровни препарати и да не се пръска преди изгрев слънце, какъвто е законът.

Пчеларите оставиха въпроса и за това - какъв мед се консумира в последствие, след като продукцията е отровена.  

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини