Община Асеновград е сред 25-те институции с най-висок рейтинг на активна прозрачност

В картата на прозрачност срещу Общината ни са записани 23 точки от възможни 28,5 т.е. 81%.

Местната администрация се е изкачила с 13 места в сравнение с 2019 г. по критериите за прозрачност. Това сочат резултатите от гражданския одит, провеждан всяка година от програмата "Достъп до информация".

Сред всички инстутиции, включително министерства, областни администрации, агенции, инспекции и др., тя заема 20-то място, но трябва да се отбележи, че на 17-то и 19-то място има класирани по няколко институции. Конкретно сред всичките 265 Общини Асеновград е 27-ма, като преди нея отново има повече от една Община на позиция.

Разминаването в рейтингите се дължи на факта, че когато се оценяват не само Общините отпадат въпроси като "Има ли публикуван проект за Общ устройствен план (ОУП)?", "Има ли публикуван Общ устройствен план (ОУП)?", "Публикуван ли е Подробен устройствен план (ПУП)?" и "Има ли публикуван регистър на разрешенията за строеж?", при които отговорът "не", какъвто е случаят с Община Асеновград, влияе отрицателно на оценката в класацията на местните администрации.

В периода 10 февруари – 15 април програма "Достъп до информация" е прегледала и оценила интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването са подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна.

Нивото на прозрачност през 2020 г. е оценявано с точки по 109 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 119 индикатора за общините, и 95 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и второстепенни разпоредители с бюджет.

Вътрешната информационна система на ПДИ генерира отделно Рейтинги на активната прозрачност за различните категории институции.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини