Днес празнуват библиотекарите

18 библиотекари от община Първомай днес отбелязват своя професионален празник на своя пост. Те обслужват 16 библиотеки с общ книжен фонд 109 809 тома.

11 май от 2006 г. официално се чества у нас като Ден на библиотекаря. Датата първоначално е отредена от Българската православна църква за честване на славянските първоучители – светите братя Кирил и Методий, а от 1851 г. тя се отбелязва и като празник на българската просвета. С промяната на календара 11 май се превръща в професионален празник на „стражите“ на хартиения вариант на писменото слово.

В тежката борба с електронните забавления  през последните години библиотекарите стават все по-гъвкави и разчупени в идеите си. Компютърните библиотеки вече са част от хранилищата на книги. Срещите с бъдещи читатели имат за цел да ги привлекат в редиците на четящите хора, да ги приучат да търсят информация, да им покажат красотата на словото и как то развива въображението. Детският отдел на централната библиотека отбеляза своята 60-а годишнина. За да го превърне в любимо място, читалище „Св.св Кирил и Методий“ му  направи ремонт. Основен принос за финансирането имаше благотворителния жест на д-р Нона Момчилова. Срещите с ученици от всички възрасти, отбелязването на различни годишнини, литературните четения, беседите с писатели са част от работата на библиотекарите.

През изминалата година библиотеките получиха финансова помощ, с която бяха осигурени 1000 нови книги. Много библиотека получиха и дарения от свои читатели.

Професията на библиотекаря е една от най-старите, съдейки от факта, че първата библиотека е построена през 7-ми век пр.н.е. от асирийския цар Ашурбанипал в древния град Ниневия, и която е по-стара с 400 години от световноизвестната Александрийска библиотека в Египет.

Ролята на библиотекаря винаги е била да запази натрупаното наследство на цивилизацията за бъдещето, да съхрани българския дух и идентичност, да търси най-пряката и необходима връзка между миналото и днешните предизвикателства на времето.

Честит празник!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини