12 °C

Мутирал ензим разгражда пластмасови бутилки за часове

Мутирал бактериален ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове бе създаден от учените.

Ензимът, открит първоначално в компост от листа, разградил бутилките до химичните им градивни елементи, които след това били използвани за направата на висококачествени нови бутилки. От съществуващите в момента техники на рециклиране могат да се произведат единствено дрехи и килими.

Компанията Carbios, открила ензима, се надява широкомащабното рециклиране чрез този метод да стане факт в рамките на 5 години.

Милиарди тонове пластмаса замърсяват планетата – от Арктика до най-дълбоката океанска падина – и представляват огромен риск за морските обитатели.

В началото екипът изследвал 100 000 микроорганизма – обещаващи кандидати – включително ензим в листния компост, открит за пръв път през 2012.

Той бил напълно забравен, но се оказал най-добрия. Учените анализирали ензима и предизвикали мутации, за да подобрят способността му да разгражда пластмасата, от която са направени бутилките.

Направили го стабилен при 72 градуса по Целзий – идеалната температура за бърза деградация.

Екипът използвал оптимизирания ензим за обработка на един тон пластмасови бутилки, които били разградени до 90% в рамките на 10 часа. Учените използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки.

Carbios подписали договор с друга компания за широкомащабно производство на ензима с помощта на гъбички. Те твърдят, че разходите за добиване на ензима са едва 4% в сравнение с разходите за производство на пластмасата от петрол.

Изхвърлените пластмасови бутилки трябва да бъдат нарязани и нагрети преди да бъде добавен ензимът, което означава, че получената пластмаса е по-скъпа от новопроизведената пластмаса от петрол. Но изпълнителният директор на Carbios твърди, че съществуващата рециклирана пластмаса с ниско качество, се продава на висока цена, заради недостиг.

Намаляване употребата на пластмаса е само част от решението на проблема.  Но тя е навлязла широко в хранително-вкусовата промишленост, медицината и транспорта. Проблемът е в пластмасовите отпадъци.  Половината изхвърлена пластмаса попада в околната среда или сметищата.

Учените бележат напредък в откриването на биологични методи за разграждане и на други видове пластмаса. Немски изследователи обявиха, че са открили ензим, хранещ се с токсичния полиуретан, докато ларвите на восъчния молец пируват с полиетиленови торбички.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Мд
  Мдаа
  2 0
  15:00, 11 апр 2020
  Безбожниците наричащи себе си учени създадоха също и бактерията синтия. Сега синтия се разпространява с бясна скорост и ще почне да изяжда хора. Кой е отговорен , че се пусна това чудовище. Да не стане същото и с тоя ензим. Безбожниците да спрат да се занимават с богоборство. Щото ще плащаме всички

Хороскоп за 31.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
31 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
31 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
31 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
31 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
31 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
31 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
31 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
31 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
31 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
31 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
31 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
31 май 2020
Последни новини