Земеделци се отказват да произвеждат заради ниските цени на вноса

Български производители на зеленчуци се отказват да произвеждат заради ниските цени на вноса, съобщи БНТ.

Въпреки заповедта на Ананиев, в която от днес производителите могат да отворят пазарите и тържищата в страната, някои производители се отказват от част от производството.

Някои производители на територията на община Петрич, където се произвеждат голяма част от българските оранжерийни краставици и домати, се отказват от част от производството.

Костадин Стаменов също се е отказал от част от продукцията. Причината - вносът е много голям и нашата продукция застоява.

Според него 80 % от земеделците у нас са на ръба на оцеляването. Той заяви, че не можем да се състезаваме с държавите от ЕС. В тези държави се подпомага земеделието, а при нас се мачка. Вносът убива производителя и дребния търговец.

Източник: БНТ

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Па
    пазарна икономика
    1 -2
    11:27, 7 апр 2020
    За производителите зле, за купувачите добре.
    • Пр
      Производител
      3 -1
      12:00, 7 апр 2020
      И българския купувач е заблуден!!! Пример: Идва внос на домат с цена 1.50 лв. Борсите са пълни с него.Аз като български производител се съобразявам с цената и продавам на тази цена на едро.Идват прекупвачите и започва пазаренето: Колко ще ми намалиш,виж какъв хубав гръцки домат има....и за не хвърлиш стоката я даваш да речем за 1 лв.,но клиента си ги купува на 2.20 лв. Това е.
  • 2
    Ако има мислещи в тази държава трябва да забранят вноса на плодове и зеленчуци.Сега е момента да протегнете ръка на местните производители.Още повече че ще има глад заради дългото затваряне на всичко и може да се окаже че няма да може да се внася продукция от вън.Всеки ще иска да си нахрани собствения народ.Подкрепете българските производители на храна.Те внасят данъците си тук.По принцип трябва за всичко , не само за храната да се подкрепя българското.От там взема държавата данъци.Малко мисъл трябва, малко.Повечето големи фирми които не са български изнасят пари в офшорни фирми, крият данъци и държат високи цени като се наговарят.Всеки си гледа собствения интерес.Подкрепете българското.
    • Ми
      мислещ
      2 -1
      12:52, 7 апр 2020
      Купувай си български стоки, кой те спира ?
Последни новини