10 °C

ITU: Интернет може да спаси живота и икономиката

3,6 милиарда души по света все още остават напълно офлайн

Спешна виртуална среща на Комисията за широколентови връзки към Международния съюз по далекосъобщения (ITU) очерта нуждата от незабавни мерки за обезпечаване на свързаността в критични точки като болници и транспорт в отговор на кризата COVID-19, обхванала целия свят.

Правителствата, индустрията, международната общност и гражданското общество бяха призовани да предприемат действия за изграждане на цифрови мрежи и укрепване на капацитета в критични точки на свързаност като болници и транспорт, засилване на цифровия достъп и приобщаването като колективен отговор на пандемията.

Над 100 представители от цял ​​свят участваха във виртуалната среща, вкл. заинтересовани страни от международни организации, технологичния сектор, гражданското общество и академичните среди, ръководители на организации в областта на технологичната и здравната индустрия.

„В допълнение към опустошителните непосредствени последици от COVID-19, вторичните въздействия върху образованието, работните места и финансите ще продължат да оказват влияние върху децата и най-уязвимите в света несъразмерно през следващите години”, заяви Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От жизненоважно значение е ускоряването на глобалните усилия за свързване на останалата половина от населението, което все още е напълно без достъп до интернет, подчерта заместник-председателят на Комисията Хулин Джао.

„Когато пандемията COVID-19 се ускорява, заплашвайки цялото човечество, трябва да предприемем незабавни действия, за да гарантираме, че никой не е изостанал. Тази безпрецедентна криза показва, че никой не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. И показва, че няма да разгърнем пълния потенциал на широколентовите връзки, докато всички не сме свързани”, заяви Джао.

Д-р Карлос Жарке, който участва в срещата от името на съпредседателя на Комисията – Карлос Слим, подчерта необходимостта от използване на технологиите за общото благо. „Нито една минала епидемия не е имала достъп до широколентовите услуги, които имаме днес. Широколентовият достъп може да спаси живота и да смекчи икономическите последици от пандемията”, подчерта Жарке.

Важно, според него, е да се използват мрежи за разпространение на навременна информация за запазване на здравето; да се подкрепя електронното обучение за повече от 1,5 милиарда ученици, които учат от дома; да се насърчават цифровият начин на работа за увеличаване на производителността, електронна търговия и дигиталните услуги.

Докато 53% от населението на света вече е онлайн, милиарди хора остават напълно без връзка, нямат достъп до спешна здравна информация и жизненоважни правителствени услуги и не могат да участват в цифровата икономика, отбелязва ITU.

Досега 1,53 милиарда учащи се в 184 държави са били засегнати от закриването на училищата. Същевременно развиващите се страни са дом на огромно мнозинство от около 3,6 милиарда души, които остават напълно офлайн.

Най-новият доклад на Комисията за състоянието на широколентовите връзки през 2019 г. посочва, че много от хората, които се считат за „свързани”, всъщност се сблъскват с ниска пропускателна способност на мрежите, ограничен достъп от интернет кафенета и много високи разходи за връзка, в сравнение с хората в силно свързаните индустриализирани държави.

Миналата седмица ITU стартира глобална платформа за устойчивост на мрежата, за да помогне на създателите на политики, регулаторите и участниците в индустрията да гарантират, че мрежите са устойчиви и телекомуникационните услуги са достъпни за всички – по-специално тези в сектора на здравеопазването и образованието.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини