Безпилотните коли провокират пиенето

Учени от Университета Къртин в Австралия разкриха любопитна особеност на поведението на водачите, които използват автономни превозни средства. Тя помага да се разбере защо хората са толкова безразлични към безпилотните автомобили.

Според проучването, на което се позовава Medicalxpress, използването на автономен транспорт води до това, че хората започват да пият повече. Водещият изследовател, Леон Бут от Школата по психология към Университета Къртин, обяснява, че способността на превозните средства да се движат самостоятелно увеличава броя на хората в нетрезво състояние, които сядат зад волана, както и пиенето по принцип.

По време на изследването учените са интервюирали 1334 австралийци. Около половината от тях са заявили, че биха седнали пияни в напълно безпилотен автомобил. Над една трета от анкетираните са подчертали, че ще увеличат количеството консумиран алкохол, ако притежават такова превозно средство.

"Когато автономните превозни средства станат по-достъпни, употребата на алкохол извън дома ще стане по-лесна. И като цяло хората ще могат да се напиват повече. Появата на такива автомобили вероятно ще бъде последвана както от положителни, така и от отрицателни последици за здравето. Политиците ще бъдат изправени пред трудна задача. Специален проблем ще бъде необходимостта да се насърчава употребата на автономни превозни средства след употреба на алкохол, а не просто да се насърчава употребата на алкохол", казва съавторът на изследването, професор Саймън Петигрю.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини