Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19. Преглед на печата

 

24 часа

Нов дълг, заем от МВФ и 5 млрд. лева от резерва ще спасяват икономиката

Епидемията от коронавирус и ограниченията заради нея свиват икономиката на България през тази година в най-черния сценарий с 3%, в по-оптимистичния - с 0,7%. Заради рецесията финансовото министерство очаква в хазната да влязат с 2,44 млрд. лв. по-малко приходи.

"Глобалната несигурност, породена от мерките, свързани с пандемията, прави все по-трудно прогнозирането на глобалната, европейската и българската икономика до края на годината. Но има достатъчно основания да се смята, че предвидените ръстове няма да се реализират", заяви финансовият министър Владислав Горанов във вторник.

Той обясни, че новите цифри в бюджета се основават на три сценария.

Труд

Ваксината БЦЖ - бариера пред COVID-19

Ваксината БЦЖ, която се поставя срещу туберкулоза, все повече привлича вниманието на учените като възможно ефикасно средство срещу COVID-19.

Още миналата седмица "Труд" информира читателите си, че Австралия започва мащабно проучване с участието на 5000 здравни служители дали БЦЖ може да повиши имунитета и така да помага срещу новия коронавирус. Ваксината бе изброена сред средствата, с които по света третират COVID-19, и в графика, която "Труд" публикува в броя си от 31 март.

А вчера бе съобщена новината, че е открита връзка между различията в скоростта на разпространение и смъртността от коронавируса в различните държави и това доколко масово е поставяна ваксината БЦЖ.

Монитор

500 паралелки за първи клас в столичните общински школа

Стандартно в една паралелка в първи клас има по 22 хлапета. Това означава, че при 500 ще имат места за 11 000 деца. Училищните директори обаче имат възможност да увеличат броя на малчуганите в един клас до 24. "В наредбата за финансиране се дава възможност на ниво училище при определяне на броя на учениците в начален етап той да бъде увеличен с до 3-ма, ако тя е единствена. Ако има повече от една паралелка в училището, броят на децата в тях може да се увеличи с до две", обясни Кастрева. Ако тази мярка се предприеме от всички директори, то в общинските училища в София ще има места за 12 000 първокласници. В школата само с една паралелка пък може да има до 25 хлапета. Кастрева допълни, че образователният министър също има право да увеличи броя на децата в един клас. "В особени случаи може и над тези стойности, но с разрешение на министъра", каза шефката на инспектората в София.

Сега

За 10 дни 20 000 българи останаха без работа

Стряскащ ръст на безработните отбелязва статистиката за първите две седмици на извънредното положение. За десет работни дни 19 555 българи са обявили, че са загубили работата си, показват данни на Агенцията по заетостта, предоставени на в. "Сега". От тях половината са посочили като причина да бъдат съкратени извънредното положение и мерките срещу разпространението на короновируса.

Данните за втората седмица на извънредното положение са особено тревожни - за времето от 23 до 27 март броят на новорегистрираните безработни е 12 661 лица. Това означава, че миналата седмица в бюрата по труда са се регистрирали по 2532 души на ден - почти двойно повече отколкото през първата седмица на извънредното положение. За сравнение в седмицата 16-20 март на борсата излязоха 6894 души, а социалният министър Деница Сачева съобщи, че в един ден регистрираните безработни са 1301.

Капитал

Засега лошият сценарий на правителството е 3% спад на БВП и нулева инфлация

Наложените безпрецедентни мерки за овладяване на кризата с COVID-19 ще оставят икономиката на България без двигател през тази година - ще се свият потребление, износ, частни инвестиции. Това ще доведе до спад на БВП до 3% през 2020 г., ръст на безработицата и замразяване на възнагражденията. Прогнозите са на експертите на Министерството на финансите и са част от мотивите към проекта за ревизия на бюджет 2020. Тя предвижда спад на приходите с 2.44 млрд. лв., дефицит 3.5 млрд. лв., или 3% от БВП, и увеличение на тавана за нов дълг до 10 млрд. лв. през тази година. Текстовете вече са публикувани на сайта на народното събрание и ще започнат да се дискутират от депутатите още в сряда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Цитат от имунизационен календар за бебета

    от всички новородени се имунизират с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ и срещу хепатит Б до изписването им от родилния дом
    .....
    от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина
    ....
    отделно че всички сме карали заушки
Последни новини