Как да си направим маска и доколко ни пази (видео)

В САЩ доброволци шият маски, включително за медиците. Медицинска сестра предоставя кройка и някои указания на доброволческа организация, която пък разпределя работата по изготвянето на маските сред записалите се хора. Те работят от къщи.

"Не претендирам за ефективност на крайния продукт. Нищо домашно приготвено никога няма да се сравни с медицински клас ЛПС (лични предпазни средства). Това е образец в краен случай. Ако имате достъп до правилното ЛПС, използвайте него приоритетно - очевидно.

Изследванията за ефикасността на маските от тъкани са противоречиви. Открих рецензирани статии в списанията, които отчитат, че домашно приготвените памучни маски осигуряват измерима филтрация на фини частици (Disaster Med Public Health Preparedness. 2013; 7: 413-418). Прочетох също, че маските на тъканите могат да увеличат рисковете от предаване поради натрупването на влага и времето на живот на вируса върху тъканите (BMJ Open 2015; 5: e006577. Doi: 10.1136 / bmjopen-2014-006577). Моля, информирайте се възможно най-добре", предупреждава медицинската сестра.

За матриала тя пише, че трябва да е "дебел 100% памук или друг плътно тъкан материал - колкото по-стегнат, толкова по-добре"

Кройката трябва да се разпечата 1:1. Пълните инструкции към американските доброволци за ушиване на маската са ТУК. Видеото на Кара Фелтън е оставено за сваляне - ТУК.

В Русия има недостиг на маски, във всичките и краища. Съвети от специалисти как сами да си направим маска потърси РИА Новости.

"Подходящи са памучни тъкани, най-добре марля, три до пет слоя", казва Наталия Германович, хирург, мамолог и онколог в Изследователския център по хирургия „А. В. Вишневски“ на Министерството на здравеопазването на Русия.

През марлята въздухът преминава добре, което е много важно, в допълнение, тя се е доказала добре по време на Великата световна война, отбелязва Елена Волчкова, ръководител на катедрата по инфекциозни болести в университета Сеченов.

Марлените маски могат да се перат и използват повторно. "Изперете с обикновен прах, по-добре с зваряване, а след това изгладете", обяснява Волчкова.

Домашните маски трябва да се сменят на всеки два часа или когато се овлажнят. Освен това е важно да се гарантира, че маската прилепва плътно към лицето, пояснява експертът.

От Великобритания получихме разпространяващия се там съвет към хората (най-долу). Маските на Острова също са дефицит.

"Проучване на университета в Кеймбридж / Пандемия H1N1 - хирургичните маски се представят най-добре при улавяне на бактериите Bacillus atrophaeus (0,93-1,25 микрона) и вируса Bacteriophage MS (0,023 микрона); торбички за прахосмукачка, торбички за чай, памучни тениски не изостават. Коронавирусът е 0,1-0,2 микрона", пише   и показва как да си учием една с игла и конец, даже без шевна машина (?).

Моля, обърнете внимание: "Ръчно изработена маска трябва да се използва само в краен случай (...), но е по-добра, отколкото без защита."
https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24229526, цитира тя изследването на Кеймбриджкия университет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини