КС образува дело по искането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото, образувано по поставени от главния прокурор Иван Гешев въпроси, свързани с имунитета на държавния глава. Това решиха върховните магистрати, след като в края на януари главният прокурор Иван Гешев отправи такова питане към тях.

Трима съдии са подписали решението с особено мнение. По информация на NOVA, според Атанас Семов няма правна причина за такова питане. Полина Панова пък не открива съдебна практика, на базата на която да се търси тълкуването.

В началото на годината обвинител №1 отправи въпроса до върховните магистрати. Целта е да разбере докъде се простира имунитетът на държавния глава. И по-конкретно, Иван Гешев се интересува кога може да се говори за държавна измяна и кога за престъпление срещу Републиката.

Поводът за това е досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, което касае проверка на антикорупционната комисия за съпругата на президента. В записи, разпространени от прокуратурата, се чува глас, за който се предполага, че е на Румен Радев.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ба
    Барба Ганьос
    6 -2
    18:39, 10 мар 2020
    Голям е страхът в Шайката от президента.
  • 2
    Се
    Сега
    4 0
    20:01, 10 мар 2020
    Сега вече си пролича кой дирижира нещата и кой сложи за гл. прокурор зависим човек.Не може за битовизми да се иска държавна измяна. За препраните пари, за купените имения на любовниците, за корупцията в МС, парите от еврофондовете, престъпната приватизация. Не. Но това се оказа най-важното. Болни мозъци. Явно се очертава поръчката от един, който всеки ден казва ама не съм аз и колко награди имал. Не напразно са кръстени шайката от един техен съратник Тодоров.
Последни новини