Една от десет жени страда от това заболяване, вероятно без да знае

Смята, че в световен план всяка десета жена е засегната от ендометриоза. За съжаление в България заболяването не е достатъчно познато и не се води регистър на пациентите. Месец март за втора поредна година в страната е Световен месец на ендометриозата в България.

Диагностицирането е трудно, защото симптомите могат да бъдат симптоми и на редица други заболявания. Това често води до забавяне на лечението. Естеството им освен това е много специфично и за някои от тях трудно се споделя. Специално що се отнася до болките при сексуален акт – за тях се говори много рядко и често дори не се споменават и при гинеколога. Другият проблем е, че често се смята, че болката по време на менструация е нещо нормално, но това не е така. Тя винаги е признак на проблем и знак, че трябва да си обърнем внимание.

Най-често срещаните симптоми са болка в коремната област преди или по време на менструация, както и по време на овулация. Останалите симптоми могат да бъдат:

 - Болки в тазовата област, включително в долната част на гърба преди или по време на менструация;
 - Болка при ходене до тоалетна;
 - Хронична болка в тазовата област;
 - Хронична умора;
 - Болка по време на сексуален контакт;
 - Трудности при забременяване;
 - Образуване на „шоколадови“ кисти (с плътна обвивка, които не изчезват сами) в яйчниците;
 - Проблеми с храносмилането;
 - Чести подувания на корема след хранене (образуване на т.н. „ендо-коремче“);
 - Хранителни непоносимости;
 - Промени в теглото, най-често качване на килограми, които не могат да се свалят нито със спорт, нито с диети;
 - Хормонален дисбаланс – нивата половите хормони (прогестерон, естроген), хормоните на щитовидната жлеза и стресовите хормони варират и често са в силно понижени или силно завишени стойности; понижена инсулинова чувствителност;
 - Чести инфекции (пикочен мехур, пикочни пътища, бъбреци):
 - Чести вагинални инфекции, особено с Candida Albicans;
 - Понижен имунитет;
 - Недостиг на ключови микро и макро елементи и витамини – вит. Д, вит. B12, магнезий и др.
 - Нервни разстройства – депресии, тревожност, brain fog (замъгляване на съзнанието), усещане за безпомощност и др.;
 - Чести главоболия
 - Повишена температура, обикновено траен субфебрилитет;

За втора поредна година Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността за състоянието ендометриоза. През целия месец март ще се организират различни активности, които имат за цел да повишат чувствителността на обществото към заболяването и да подкрепят всички жени с тази диагноза.

Кампанията на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ се реализира и като част от дейностите организирани в световен мащаб по инициатива на World Endometriosis Organizations. Бидейки част от World Endometriosis Society, със своите 27 страни-членки, WEO е важен двигател на промените за жените с ендометриоза по целия свят. 

Заедно с болница Надежда, фондацията става и част от Worldwide EndoMarch - глобалното движение за борба с еднометриозата. Болницата и фондацията се присъединяват като един от т.нар. отбори – посланици за България, редом с още над 50 държави по света.

Повече информация за ЕндоМарт: https://www.endometriosis.bg/endomarch-mesec-na-endometriozata/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини