29 °C

Дълбок извор постави точка на "винените празници" в Първомайско

  С избор на цар на виното на село Дълбок извор беше поставен финал на „винените празници“ в Първомайско. Ден след 14 февруари и там направиха ритуално зарязване на лозята и короноваха Костадин Ковачев като майстор-винопроизводител

  По традиция тържественият водосвет и зарязването беше на  лозето на Ангел Костов. Групата за изворен фолклор зави хоро, а малко по-късно празникът продължи на центъра на селото.

  Кметът на Дълбок извор Костадин Кротнев обяви победителите, а един от спонсорите на събитието, Васил Чингаров, връчи предметни награди на победителите. За първенеца Костадин Ковачев освен традиционното буре имаше и купа.  

  Гостите и жителите на селото бяха поздравени и от кмета на общината Николай Митков, който пожела годината да е плодородна, гроздето сладко, а виното много и хубаво.

  Самодейците от читалището бяха подготвили програма с български песни и танци, а  въпреки влажното време хората се забавляваха на открито.

  Празник на виното се проведе в повечето от селата в общината и в град Първомай. Разположението на населените места в район с подходящи условия за отглеждане на лози е една от причините много местни жители да произвеждат хубаво домашно вино. Напитката е сред предпочитаните, особено за дамите. Това превръща дните около Трифон Зарезан в празник за много от селата, придружени от конкурси, сценични програми, а в селата се канят известни оркестри.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пъ
   Пъню
   9 -2
   18:29, 15 фев 2020
   И мънгалите явно празнуват Зарезан щото откъм маалата яко дъни чалгия 200 децибела. Митков, така ли ще я караме оттук нататък?
   • Mu
    Murgaviq
    9 -2
    20:06, 15 фев 2020
    А ти кой точно мислиш, че го избра?
  • 2
   Зе
   Зеления
   2 0
   13:16, 16 фев 2020
   Кмета ли да ви пази тихото.Има тел.112 звъниш и полицията идва.
  • 3
   Бс
   Бсп
   0 0
   20:20, 17 фев 2020
   Абе това червените сме огън.

  Хороскоп за 04.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
  04 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
  04 юли 2020
  Последни новини