9 °C

Дълбок извор постави точка на "винените празници" в Първомайско

  С избор на цар на виното на село Дълбок извор беше поставен финал на „винените празници“ в Първомайско. Ден след 14 февруари и там направиха ритуално зарязване на лозята и короноваха Костадин Ковачев като майстор-винопроизводител

  По традиция тържественият водосвет и зарязването беше на  лозето на Ангел Костов. Групата за изворен фолклор зави хоро, а малко по-късно празникът продължи на центъра на селото.

  Кметът на Дълбок извор Костадин Кротнев обяви победителите, а един от спонсорите на събитието, Васил Чингаров, връчи предметни награди на победителите. За първенеца Костадин Ковачев освен традиционното буре имаше и купа.  

  Гостите и жителите на селото бяха поздравени и от кмета на общината Николай Митков, който пожела годината да е плодородна, гроздето сладко, а виното много и хубаво.

  Самодейците от читалището бяха подготвили програма с български песни и танци, а  въпреки влажното време хората се забавляваха на открито.

  Празник на виното се проведе в повечето от селата в общината и в град Първомай. Разположението на населените места в район с подходящи условия за отглеждане на лози е една от причините много местни жители да произвеждат хубаво домашно вино. Напитката е сред предпочитаните, особено за дамите. Това превръща дните около Трифон Зарезан в празник за много от селата, придружени от конкурси, сценични програми, а в селата се канят известни оркестри.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пъ
   Пъню
   9 -2
   18:29, 15 фев 2020
   И мънгалите явно празнуват Зарезан щото откъм маалата яко дъни чалгия 200 децибела. Митков, така ли ще я караме оттук нататък?
   • Mu
    Murgaviq
    9 -2
    20:06, 15 фев 2020
    А ти кой точно мислиш, че го избра?
  • 2
   Зе
   Зеления
   2 0
   13:16, 16 фев 2020
   Кмета ли да ви пази тихото.Има тел.112 звъниш и полицията идва.
  • 3
   Бс
   Бсп
   0 0
   20:20, 17 фев 2020
   Абе това червените сме огън.
  Последни новини