139 лични асистенти обслужват 139 възрастни и деца с увреждания по механизма "Лична помощ"

Община Първомай успешно стартира предоставянето на механизма „Лична помощ“ по реда на Закона за личната помощ, считано от 01.09.2019 г. с 18 ползватели и 18 лични асистенти, се казва в информация, подготвена от Общината.

Към 31.12.2019 г. ползватели на механизма „Лична помощ“ са общо 84 лица, в т.ч. 6 деца, като на територията на Община Първомай са обхванати почти всички населени места.

Към 01.02.2020 г. в Община Първомай по реда на Закона за личната помощ са сключени трудови договори със 139 ползватели на лична помощ и 139 лични асистента, като от тях 127-ма са близки или роднини на ползвателите, а 12 са външни. Към същата дата в Списък на кандидатите за асистенти в Община Първомай са включени 2 кандидати за лични асистенти, с които не е сключен трудов договор и които не са посочили конкретен ползвател на когото да предоставят механизма „Лична помощ“ по реда на Закона за личната помощ.

Прием на документи за включване в механизма „Лична помощ“ по реда на Закона за личната помощ ще продължи през цялата 2020 година.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Мн
    мнение
    11 0
    19:21, 12 фев 2020
    Личен асистент трябва да се именуват тези хора ,които са 24 часа с инвалида или детето,а не хора на трудов договор примерно за 4 часа на ден,защото на нуждаещите се от чужда помощ тя им е необходима непрекъснато.Социалните работници вместо да стоят по трима четирима по стаите си да обиколят районите си ,да се запознаят с инвалидите и условията в които тe живеят ,да научат и кои хора се грижат за ощетените от живота млади и стари и на тях да привеждат парични средства, а не да се дават пари на хора ,които вършат тази дейност през куп за грош .
    • До
      До Мнение
      5 -1
      05:41, 13 фев 2020
      Община и социална дирекция не са ли различни институции? Социалните не са ли на пряко подчинение на министерството? Ако бяха под шапката на Общината, едва ли щяха да имат отношение на Мащеха към контингента си. Коя Майка, ще се качи на трети етаж, без асансьор и ще кара болничките си "деца" - старчета и инвалиди, да драпкат по стълбите. За много инвалиди това е непосилно...А като изкачат този "еверест" ги очакват прекалено неприветливите лица на тези, които не осъзнават явно, че работата им е с инвалиди, толкова им личи недоволството от контакта с тази категория .
  • 2
    Др
    друг
    2 0
    19:00, 13 фев 2020
    За хората няма никакво значение на чие подчинение са социалните служители ,важният момент тук е те да си вършат съвестно работата.А що се отнася до работата им- те могат да се похвалят само с излишна перфидност в размотаването на хората .
Последни новини