Законът за хазарта забранява рекламата на хазарта, но не на наименованията на игрите, техните правила и печалбите

Въпреки че Законът за хазарта забранява рекламата на хазарта, допуска изключения, които касаят наименованията на игрите, техните правила и печалбите. Това поясни пред БНР председателят на Управителния съвет на Националния съвет за саморегулация - неправителствена организация, в която членуват рекламодатели и телевизионни оператори - Ели Герганова.

Според нея в обществото остава впечатление, че с тези изключения се злоупотребява.

Тя обясни, че Съветът е поставил пред Комисията по хазарта въпроса за телевизионните реклами, представящи победителите от различни хазартни игри. От там обаче са им отговорили, че не намират закононарушение.

По думи на Геранова подобни запитвания към Комисията е имало и от СЕМ, като те са завършили със същия резултат.

Тя обясни, че при това положение на Съвета им е останало единствено да предлагат тези реклами да се придържат максимално към Националния етичен кодекс.

Комисията по хазарта на практика е единствената институция, овластена да прецени има ли нарушение на закона, подчерта Геранова.

По нейни думи през последните години големите оператори - хазартните игри - са се присъединили към Националния съвет за саморегулация и често искат предварителен преглед на рекламите си от гледна точка на етичните правила. Това е довело до опити да не се подбужда хазартно поведение сред децата чрез поява на популярни лица в рекламите. Относно определянето на часовете на излъчване на тези реклами Геранова обясни, че то е извън обхвата на Националния съвет.

"Ние се грижим за съдържанието на рекламите, а колко и къде да се излъчва, това вече е извън нашия обхват. Би следвало за това да се грижи СЕМ", подчерта тя.

По нейни думи в Кодекса на Националния съвет за саморегулация има специален сектор относно хазартните игри. Тя обясни, че такива има "във всички европейски държави, където хазартът е разрешен", като правилата у нас били взаимствани от тези в Германия. Тя обясни, че основната им цел е да не се създава впечатление, че финансовите и социалните проблеми на хората могат да се решават чрез участие в хазартни игри.

Според нея правилата в момента са достатъчно рестриктивни.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини