Кметовете на населените места в община Първомай ще получават по-високи заплати

С решение на мнозинството общински съветници, кметовете на селата Виница, Бяла река, Крушево, Воден, Езерово, Татарево, Брягово, Буково, Православен ще имат месечно възнаграждение в размер на 1000 лв.

Кметът на най-голямото село – Градина- ще получава 1300 лв. Кметовете на Искра и Дълбок извор – 1200, а кметът на Караджалово – 1100 лв.

Увеличава се и заплатата на кмета на общината и става 2500 лв.

Средствата за възнагражденията на кметовете на населени места идват от Републиканския бюджет и са извън парите, които общината получава за местния бюджет.

Заплатата на първомайския кмет е по-ниска от тази на колегата му в повечето общини в областта. Кметът на Стамболийски получава с 1350 лв. повече от него, колегата му в Садово с 250 лв., кметът на Асеновград – с 200 лв.

По време на сесията бе разгледан и въпросът за възнаграждението на Председателя на общински съвет.

Няма промяна в определянето на моето възнаграждение, каза Христо Вълчев. И до сега Председателят получаваше 90% от заплатата на кмета, но това решение е взето от друг състав на Общинския съвет и затова считам, че е необходимо то да бъде отново гласувано.

От гласуване се въздържаха предишния председател на общинския съвет – Дечко Петков и неговата заместничка Маргарита Дафчева. Решението не подкрепиха техните съпартийци и общинските съветници на ГЕРБ. Общо 9 човека. Останалите 11 гласуваха със „за“.

Същите тези хора се въздържаха и при гласуването на предложението да бъдат освободени от заплащане на такса битови отпадъци за календарната 2020 г. всички читалища, развиващи дейност на територията на община Първомай. Предложението, мотивирано и обосновано, беше направено от ресорния зам.-кмет Радослава Ставрева и се отнасяше само за тези части от читалищата, които се използват за преките им нужди. То бе в съответствие с правото на ОбС да вземе такова решение, делегирано от Закона за местното управление и местното самоуправление.

Теодора Кирякова
 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Ха
    хахахаа
    14 -4
    12:55, 4 фев 2020
    Аман от глупости! Няма нужда да се опитваш да ги оправдаваш тези със "за", а сравненията са нелепи.
  • 2
    Ед
    Един от народа
    20 -7
    14:05, 4 фев 2020
    С какви очи общинския кмет ще получава тази заплата, след като е разделил всички ресори между зам.кметовете?За три месеца на този пост е хвърлил доста пот за да измисли как да бъде направено увеличение на заплатите им. Лицемерна, нагла и неоправдана постъпка.Републикански или държавен бюджет - парите са на всички граждани. Щом се сравняваме с гр. Стамболийски то да припомним, че преди по-малко от година там има безпл.градски транспорт. Дори до 4-ри села около града. Делата са важни г-н кмете, а не празни думи.
    • Пр
      простота
      7 -12
      17:50, 4 фев 2020
      О, свещена простота! Искрено се разсмях на това, ч... Виж коментара
  • 3
    68
    681
    12 -4
    14:40, 4 фев 2020
    Разпределихте ли си добре 50-те лева за 4-те години..
  • 4
    Гр
    Гражданин
    15 -7
    16:34, 4 фев 2020
    Честито на тези,които си го избраха,за града нищо не е направил,дори сега е по-зле ама знае как да си вдигне заплатата "Кметът" свиквайте поне още 3 години и 9 месеца ще е така за голямо съжеление.
  • 5
    О,
    О, юроде
    10 -10
    17:42, 4 фев 2020
    Какво толкова е станало?! Някой от вас да не би да работи за без пари?!
    • Ке
      Кедър
      10 -2
      17:02, 5 фев 2020
      В тоя град за без пари не се работи, но се работи за МНОГО ПО-МАЛКО ПАРИ, отколкото в другите градове, така че и управляващите ни трябва да бъдат също толкова ниско заплатени. Всичките тези увеличения автоматично увеличават парите, вземани от общинските съветници. А читалищата реват да бъдат освободени от данък ама шефът им - пенсионер най-безочливо прибира четирицифрена заплата вместо да освободи мястото на някой млад човек в трудоспособна възраст.
  • 6
    Ед
    Един от народа до Простота
    15 -4
    18:10, 4 фев 2020
    1.Проблемът не е във получаването на заплата, а в нейния нов необоснован размер. 2.И аз като вас не пътувам с градски транспорт,но общината не се състои от мен и вас.Има хора, които разчитат на него за да отидат на работа, училище, лекар или лични дела.3.Двама зам.кметове са натоварени с ресорите от, което следва г-н Митков да разясни какво ще работи тогава.За съжаление егоизма е придобил застрашителни размери!
  • 7
    Ze
    Zerto
    4 -6
    22:21, 4 фев 2020
    Вие нямате представа как се ръководи община и какво трябва да се възлага на зам.кметовете,това излиза от простоватите ви изказвания.Човек,който не знае би следвало да прочете да се ограмоти,пък тогава да има претенции!Какви ли ресори имаше Папазов?Хайде лягайте,че утре сте на работа!
  • 8
    Го
    голяма мъка първомайска
    13 -2
    22:54, 4 фев 2020
    Няма значение колко е заплатата,а колко работа ще се върши за тези пари..отново ще загубим 4 години,отново безхаберие,липса на характер,никакви идеи и плануване...А за кметското Брягово книга да напишеш.. 4 мандата мижитурката Тенчев (бивш кмет) хитруваше и лапаше държавните парички..Сега го смениха с подобен-пак червен ,който даже и не ходи на работа,да не говорим нещо да свърши..Партизаните за никакъв ..р не стават и цялата община продажна..Многоцветни лайнари
  • 9
    Пи
    ПИТАНЕ
    10 0
    23:34, 4 фев 2020
    А общинските хрантутници - СЪВЕТНИЦИ, колко парички ще гушкат на месец ?
    Чисто не бруто ?
  • 10
    Пи
    питагор
    12 0
    06:13, 5 фев 2020
    Честита ви промяна ва даже тедата в та статия смекчава нивото на промяната та да могат сички граждани и селяни да я преглътнат щото та прумяна е гулям залък. Писала ми теда чи кмета на Асенувград зимал видите ли само с 200лв повече майкооо нашия кмет да го ужалиш с най нискътъ заплата. Кък може да съ сръвнява Асенувград с Пърумай ами те имат диаметралну различни прублеми ва тва е се едно да сръвняваш букуву с пърумай пу та математическа логика пърумайския кметь трябваше да зима само с 200 лв повече от букувския ама не би. Средствата идвали ут държавния бюжет ъм ут къде искате да идват ва ут космоса ли. Въпроса е чи тува е гуляма заплата за общински кметь в загиваща община къту нашата ся някой жъ каже чи и Садово е загиваща ама там има сума ти предприятия които работят те са повече от наще качите се на кулити и са разходите да видите уния кметове имат право да си дигат заплатата нашия няма закото общинътъ загива.
  • 11
    Ан
    анализатор
    6 -3
    14:42, 5 фев 2020
    Разравяйки се в купищата лютеница на първомайската ни промишленост ,рових ,рових и не открих нищо.Уж са много ,разкарвахме ги по изложения у нас и в чужбина, и накрая се оказва едно нищо.Остави това ,ами и с картелни заплати сме на всичкото отгоре във великата ни община.Т.Кирякова, разходи се до Раковски,наблизо е ,иди, виж и после напиши,че най ниската заплата в тази община е 800 лв. чист доход,а основният процент от работещите там са с 1200лв.заплати.Вместо това да е фокуса на вашите коментари,и да хабите енергия и гражданска позиция ,вие цяла седмица се занимавате със заплатата на кмета и подчинените му.Без да получат държавното благоволение биха ли посмели да направят на своя глава тези заплати? Едва ли.Така ,че не е луд този който е изял баницата ,а този който му я дава.Нима ако на някой от вас му дадат подобна заплата ще се откаже ?Сигурен съм ,че няма.Кучето си лае,кервана си върви.За това не се занимавайте с неща без всяко значение за вас,а търсете това което на вас ви трябва и ви се полага.А те са много неща,много истински проблеми за които само ви загатнах.
  • 12
    Аз
    Аз
    0 0
    17:44, 17 фев 2020
    Е и този кмет ли започна да мисли само за тях 🙀
  • 13
    57
    578
    1 -1
    19:44, 17 фев 2020
    С правителство на Герб областен управител сложен от герб с кмет на Пловдив от герб..... Какво се очаква от червен кмет в Първомай.... Колкото може толкова ще направи а то ще се види накрая на мандата...
  • 14
    Гн
    ГНУС
    0 0
    09:05, 18 фев 2020
    Специален поздрав за електората на кмета от сините пеперудки, с песента:
    Комунистите РОДИНАТА ограбват,
    комсомолците след тях крадът,
    пионери, пионери вас ви чакат страшни далавери!!!
    НАЗДРАВЕ!!!
  • 15
    Ди
    Димо
    0 0
    09:03, 19 фев 2020
    Пак гледаме в чуждата паница,а не се запитаме,защо нашите заплати не са такива.
Последни новини