Ползите от четенето, за които не предполагаме

Всеки ден четем много и различни статуси, туитове и новини. Но кога за последно прочетохме книга или дори статия, по-дълга от две-три страници? Ако сте от хората, на които все не им остава време, може би сега е моментът да преразгледате графика си. Ето само някои от многобройните предимства, които има всекидневното четене.
Освен приятно занимание, четенето може да има много повече позитивни качества в различни аспекти. Научни изследвания, проведени от Университета Емори, доказват, че в рамките на поне няколко дни след приключването на произведение, нашият мозък демонстрира значителни позитивни промени. Авторите на изследването твърдят, че четенето увеличава броя на невронните връзки в мозъка.
Изследователи от Университета на Съсекс установяват, че четенето е един от най-ефективните начини в борбата със стреса. Добре написаният роман ни пренася в други светове, а една интересна статия ангажира вниманието ни, помага ни да се задържим в настоящия момент и ни откъсва от тревожните мисли.
Доказано е, че четенето е един от най-ефективните начини да успокоите съзнанието си и да го подготвите за сън. Ярките светлини от телефона или телевизора изпращат сигнали към мозъка, че е време да се събуди. За разлика от това четенето на любима книга в слабо осветено помещение има обратния ефект – като настройва мозъка за заслужена почивка.
Всеки път, когато четете, вие тренирате мозъка си. Когато срещнете нови думи, вие научавате значението им и ги съхранявате в дълготрайната си памет. Експерименти доказват, че четенето забавя настъпващите промени, известни като стареене на мозъка.
Хората, които четат редовно, успяват да усвоят нов материал много по-бързо и с далеч по-голяма лекота. Този феномен може да бъде наблюдаван най-добре при ученето на нови езици.
Интересен факт е, че четенето подобрява включително и качествата ни на слушател. Тоест – много по-лесно разбираме нови думи и граматика. За тази цел обаче е препоръчително да четем постоянно и на глас.
Според изследване, проведено от американската Националната академия на науките, при хората, които обичат да четат или да решават кръстословици, има по-малък риска от Алжхаймер.
Мозъкът е орган, който, подобно на останалите части от тялото, се нуждае от редовни тренировки. Тези, които четат редовно, ще знаят как да филтрират ненужната информация и да представят една история по възможно най-добрия начин.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини