Новият коронавирус в Китай прескочил на хората от змии

Броят на заразените с новия коронавирус продължава да расте в Китай и бяха доказани случаи в други страни. Учените търсят отговор на  въпроса: Откъде дойде вирусът? Ново проучване, публикувано в Journal of Medical Virology сочи за най-вероятен източник змиите.

Проучването анализира генетичната последователност на новия вирус, известен като 2019-nCoV, и го сравнява с генетичните последователности на повече от 200 други коронавируси от цял ​​свят, които заразяват различни животни.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси - някои причиняват заболявания при хората, а други заразяват животни, включително камили, котки и прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи коронавирусите при животни могат да се развият, да заразят хора и след това да се разпространят между хората. Такъв беше случаят със SARS и MERS и изглежда, че е и с 2019-nCoV.

На следващо място, изследователите допълнително анализирали генетичната последователност на 2019-nCoV, за да търсят модели в генетичния код, които разкриват гостоприемника, който вирусът заразява. Въз основа на този анализ те стигнаха до заключението, че 2019-nCoV може да дойде от змии.

Двата вида змии, разпространени  Югоизточен Китай (откъдето е възникнала епидемията), са Bungarus multicinctus и Naja atra, или китайската кобра, посочват авторите.

Проучването установява също, че в резултат на генетична рекомбинация, 2019-nCoV има промяна в един от своите вирусни протеини, който разпознава и се свързва с рецепторите на клетките гостоприемници. Това разпознаване е ключова стъпка за допускане на вируса да влиза в клетките и промяната на този специфичен протеин може да е допринесла за способността на 2019-nCoV да прескача между видовете, от змии към хора, казаха авторите.

Те също така отбелязват, че змиите са сред животните, продавани на пазара за морски дарове в Ухан, където много от първите заразени са работили или посещавали, преди да се разболеят.

Все пак ще са необходими още изследвания върху животни, за да се потвърдят откритията, посочват авторите.

Засега има повече от 500 потвърдени случая и 17 смъртни случая, свързани с вируса в Китай, според BBC. Вирусът е открит в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, както и при жител на САЩ, който наскоро е посетил Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) проведе заседание, за да определи дали вирусът представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, каквато бе обявена по време на епидемията от свински грип през 2009 г. и епидемията от ебола през 2014 г. Комитетът обаче не достигна окончателно решение по тази тема и обяви, че ще се събере на следващия ден (23.02).

Изследването: https://doi.org/10.1002/jmv.25682

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини