21 °C

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Европейската комисия е поставила въпрос, касаещ именно различните цени при купуването на лекарства при частни и държавни болница.

Това стана ясно от отговор на въпрос по време на Комисията по здравеопазване в парламента от здравния министър Кирил Ананиев.

Два въпроса е поставила ЕК на България по отношение на здравната политика - за обществените поръчки при частните болници, а вторият - за редките болести.

Комисията по здравеопазване в парламента продължи три часа, на нея на кръстосан разпит бяха подложени както здравният министър Кирил Ананиев, така и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

От управляващите ГЕРБ д-р Дечев получи не един укор, че не е информирал съответните институции, а е съобщил за фрапиращите разлики в цените на лекарствата при частните и държавните болници първо по медиите.

Д-р Дечев обаче отговори, че Касата няма правомощия и той не може да съобщава за нещо, което е законно, но неправилно. А и смятам, че така най-бързо се решава един проблем в България, каза в хода на отговорите шефът на НЗОК.

От Лъчезар Иванов от ГЕРБ д-р Дечев бе укорен, че не е информирал първо здравното министерство и д-р Иванов посочи като аргумент директивата на Европейския съюз за цените на лекарствата, приета на 26 февруари 2016 г.

Той се аргументира, че продажната стойност на лекарствата се сравнява всеки ден с цените в останалите европейски каси, ако се намери по-ниска цена, съветът намалява цените в България, а самият вносител или производител може да подаде документи, когато намалява цените.

Д-р Дечо Дечев отговори: "Трябва да се прави разлика между понятията "регламент" и "директива". Точно по тази директива ЕК преди 2 месеца поиска да има работа в обратна посока". Той разкри критиките по въпроса от страна на ЕК, за които съобщи и министър Ананиев.

"Ако вие бяхте информирали, Националният съвет щеше да провери на каква основа са високите цени. Държа на въпроса защо не е санкционирана фирмата и дали производителят и фирмата нямат връзка", попита отново Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Д-р Георги Михайлов от БСП буквално обвини в недобра колегиалност колегите си от ГЕРБ, шефката на комисията д-р Даниела Дариткова и Лъчезар Иванов затова, че не им дават право да задават въпроси за цените на лекарствата по същество.

"Има ли цялостна политика за промяна на здравната система, не само лекарствата, тежките пациенти отиват в държавните болници, а леките случаи се лекуват в частните. А комисията се превърна в трибунал на д-р Дечев", каза той.

Скандалният проблем за разликата в цените на лекарствата, че частните болници купуват едно и също лекарство на 7 до 10 пъти по-висока цена от държавните д-р Дечо Дечев даде за пример отново.

Стана въпрос за текста, който дава тази привилегия. Наредбата е била променена този ноември, като мотивите на ГЕРБ са били за промяна на срока, а в крайна сметка е променен текстът на закона, който променя само една дума - вместо "всички болници" той е променен на "държавните и общинските болници", което на практика изключва частните при участието им в търгове по Закона за обществени поръчки.

"Продажбата на цени до референтните е напълно законова практика, затова не съм сезирал някой за това, тъй като не е нарушен законът. Аз обявих публично, че това е една законова практика", каза шефът на НЗОК.

"Не знам какви са били мотивите, когато 2016 г. се приема този текст, който разделя лечебните заведения на 2 или 3, на такива, които трябва да провеждат процедури по ЗОП", обясни д-р Дечев. "Ефектът е този, който виждаме всички. Ефектът е, че не е нарушен законът, а че има практика за нерационално използване на обществен ресурс", каза още управителят на Касата.

Той поиска да се установи как се получава максимално висока цена в една болница, при положение че доставчикът я получава от производителя на 85% по ниска цена, ако продуктът е регистриран.

"Искрено се учудвам, че присъстващите на тази маса не знаят, че практиката да не се провежда обществена поръчка, води до по-високи цени", каза още д-р Дечо Дечев.

Здравният министър Кирил Ананиев от своя страна посочи, че след този сигнал са направени проверки и са открити още три такива лекарства, които се продават на пределно високи цени за частни болници.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени. Болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини