В очакване на номинациите за „Оскар“ - фаворити, прогнози и скандали

Номинациите за "Оскар" ще определят днес кои звезди и филми имат шанс за най-голямата награда в Холивуд, като индустрията нервно очаква броя на избраните жени и представители на малцинства.

Обявяването на номинациите на Академията отразява месеци на непрекъсната кампания от А-отбори и студиа, като само неколцина от избраните ще се увенчаят с успех на шоуто следващия месец.

Сред фаворитите за най-добър филм са този на Куентин Тарантино от 60-те години на миналия век „Имало едно време... в Холивуд“, и одисеята от Първата световна война на Сам Мендес „1917“. И двамата спечелиха големи отличия на последните „Златни глобуси“.

Очаква се в надпреварата да влязат и криминалния епос на Мартин Скорсезе „Ирландецът“ и южнокорейската класова сатира „Паразит“. До 10 филма могат да бъдат номинирани за главната награда.

Голяма част от акцентите досега в този филмов сезон бяха върху липсата на жени и отново върху етническите малцинства, които се борят за по-голяма почит.

Нито Глобусите, нито влиятелните награди на Гилдията на режисьорите включиха филми с жени режисьори в техните най-добри категории, като признатата адаптация на „Малки жени“ на Грета Гервиг забележимо отсъства.

Спорът за тези пропуски в индустрията, критикувана за липсата на многообразие, се подхранва и от номинациите за БАФТА миналата седмица, които също бяха осъдени за пренебрегване на етническите малцинства.

Член на академията, който поиска да не бъде назован, каза, че "очаква, че това ще предизвика голямо противоречие" днес, защото ще бъдат номинирани "предимно мъже режисьори".

"За съжаление има само пет номинирани" за най-добър режисьор в "невероятно силна година", каза той за АФП, визирайки лентите на Скорсезе, Тарантино и Мендес.

Академията "иска да избере най-доброто, но иска и да бъде справедлива към жените и малцинствата", казва Крис Бийчъм от уебсайта за прогнозиране на награди Голд Дерби.

Тъмникожите звезди като Лупита Нионго, Синтия Ериво и Аквафина биха могли да се състезават за най-добра женска роля наред със Рене Зелуегър и Чарлийз Терон, прогнозира той, докато Еди Мърфи би влязъл в надпреварата за най-добър актьор.

„Грета (Гервиг) със сигурност има шанс да стане първата жена, номинирана два пъти за най-добър режисьор“, добави Бийчъм, като се позова на номинацията й за „Лейди Бърд“ през 2017 г.

Надпревара за най-добър актьор

Гласуването за номинираните за „Оскар“ приключи миналия вторник, два дни след „Златните глобуси“, което означава, че успехът може да ощастливи кандидати, останали под линията.

Тарън Еджертън, който играе Елтън Джон в "Рокетмен", е изправен пред тежко предизвикателство да пробие в конкурентното поле за най-добър актьор, в което се откроява Хоакин Финикс за ролята му в "Жокер", особено след успеха му на Глобусите.

Рене Зелуегър, която спечели наградата за най-добра актриса на „Златен глобус“, е широко възприемана като победител в списъка с Оскарите, благодарение на аплодираната си роля на легендата на шоубизнеса Джуди Гарланд в „Джуди“.

"1917" е с относителни неизвестни актьори в основните си роли, което означава, че актьорските превъплъщения биха били силен показател за цялостен успех“, каза Бийчъм.

Една номинация за вилмов редактор за заснетия „one shot” филм (заснет наведнъж, почти непрекъснат кадър), също ще говори много, добави той.

„Драматично преживяване“

Въпреки разочарованието си от Глобусите, където спечели само една филмова награда, Нетфликс все още има повече претенденти, отколкото всяко друго студио - и вероятно ще събере много номинации.

"Те ще спечелят някои Оскари", каза Бийчъм. "Всяка година, когато участват в надпреварата за „Оскар“, те водят в номинациите и имат победи."

Освен „Ирландецът“, стрийминг гигантът трябва да се увенчае с успех за драмата за развод „Брачна история“, ватиканската история „Двамата папи“ и черният биографичен филм „Долемайт е моето име“ с Мърфи.

Но член на Академията предупреди, че "някои членове ще искат да запазят драматичното изживяване", като изберат филми от традиционни студия, които имат дълги, ексклузивни представяния в киносалоните.

Около 9000 членове на Академията гласуват за наградите „Оскар“.

Гласуването за победителите - в което членовете могат да дадат гласа си за всяка категория - започва на 30 януари, като приключва пет дни по-късно.

Оскарите ще бъдат раздадени в Холивуд на 9 февруари.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини