ВМРО не пускат Искрен Веселинов в МОСВ. Преглед на печата

24 часа

Уволнен за корупция полицай заподозрян, че взривил дома на бившата си

Възможно е част от човешките останки, открити във входа на взривения блок във Варна, да са на 66-годишния Веселин Димитров, когото полицията издирва.

Адска експлозия разтърси варненския квартал "Владиславово" около 4,20 ч на 13 януари. Вълната отнесе цялата стена и терасата на апартамент на 4-ия етаж на бл. 302, а пламъците обхванаха още няколко апартамента. Две са жертвите на взрива, а шестима души, след които 3 деца, са в болница.

Заподозреният Веселин Димитров е бивш военен, работил и в МВР. От полицията обаче е уволнен за корупция. Варненската окръжна прокуратура образува срещу него предварително производство за умишлен палеж. Апартаментът е собственост на Антоанета - жената, с която Димитров живеел на семейни начала.

Труд

ВМРО не пускат Искрен Веселинов в МОСВ

Само с една номинация за нов министър на околната среда и водите ще влязат утре при премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов от т. нар. "Малка коалиция". И това е името на Емил Димитров - Ревизоро.

След дебати от ВМРО са били категорични, че няма да лишат парламентарната си група от Искрен Веселинов, който в момента й е съпредседател и е председател на комисията по регионално развитие в парламента. От друга страна евентуална кандидатура на Борис Ячев (НФСБ) ще размести баланса на ресорите с постовете в коалиционното споразумение. А резонната кандидатура на единия от зам.-министрите в МОСВ Николай Кънчев (ВМРО) не била най-удачна заради ареста на Нено Димов.

Монитор

Всеки пети даскал пред пенсия

Най-голяма част от тях са били в общообразователните школа - 10 061, където са преподавали и най-много от даскалите - 50 846. В детските градини пред пенсия пък са били 3647 учители, докато в професионалните училища са 2152, показват още данните на НСИ към края на април 2019 г.

Голяма е бройката и на учителите, които през миналата учебна година са навлезли в пенсионна възраст - 9730. От навършилите 60 или повече години педагози 6020 са преподавали в общообразователните училища, 2606 в детските градини, а 1104 в професионалните гимназии. Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева обаче няма да има училище у нас, което да закъса за преподаватели. Причината е, че за последните четири години младите педагози у нас са скочили четворно. Тогава те са били едва 4%, докато сега учителите на възраст до 35 години в класните стаи са 16%, отбеляза Такева, като се позова на проучване, направено от синдиката сред 83 000 педагози у нас.

Сега

ДПС узаконява частно-държавната охрана на Пеевски и Доган

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът от движението Делян Пеевски ще плащат за държавната си охрана, предоставена им от НСО по тарифа на началника на службата. Това ще стане, ако парламентът приеме промяната в Закона за НСО, внесена от четирима депутати от ДПС. Това са председателят на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Промяната в закона е само една - че охраната си ще плащат народни представители, членове на семействата на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя, както и други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в страната. Тези категории лица не ползват задължително охрана. По закон тя им се осигурява "при конкретна застрашеност". Решението за това взема комисия, в която влизат председателят на ДАНС, главният секретар на МВР и началникът на НСО.

Капитал дейли

Защо здравната каса и ресорното министерство пак са в конфликт

"Парадоксално е, че бюджетари правят здравна политика", повтори няколко пъти управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев пред "Дарик радио" в събота, след което даде да се разбере, че е готов да напусне институцията в деня, в който изтича мандатът му - 12 март. От изказването му станаха ясни още две неща: че между него и екипа на здравния министър Кирил Ананиев има дълбок конфликт, както и че засега на политическо ниво няма план за решение на проблемите в здравеопазването .

По принцип сблъсъкът между здравната каса и здравното министерство е класически и в основата му стои въпросът кой и как определя правилата за работа, както и след това кой носи отговорност за изпълнението им. В случая обаче конфликтът извади на светло неумението на управляващите да се справят с казусите в здравната система. След като БСП също се включиха в дебата (виж карето по-надолу), темата придоби и политическо звучене.

Дума

Организирано крадат Здравната каса

Налице е организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравни осигуровки, обяви Драгомир Стойнев. Това застрашава живота на гражданите и пациентите и влошава работата на медиците. Затова БСП ще сезира прокуратурата за източването на НЗОК.

"Отчитат се дейности в по-малък обем или които въобще не са извършвани. За едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска. Това се случва заради лобистките текстове, вкарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват кражбата", заяви Стойнев. БСП настоява болниците да не са търговски дружества, за да може всички хора да имат достъп до качествено здравеопазване и да се спре източването за здравната система.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини