Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит. Преглед на печата

Разследване. 

"24 часа":

Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и четирима висши служители от дирекция "Управление на водите" в министерството ще бъдат привикани на разпит в понеделник по делото за водната криза в Перник. Някои от тях трябва да се явят в националното следствие, а останалите - в специализираната прокуратура на столичната ул. "Черковна".

От 20 декември м.г., когато бе образувано делото за водата, досега разпитите са над 50. Част от свидетелите са виквани по 2 пъти за допълнителни въпроси и изчистване на противоречия. Ако се наложи, ще се стигне и до очни ставки, каза пред "24 часа" висш магистрат.

Очаква се още в началото на седмицата да стане ясно кои ще са другите обвиняеми по делото наред с министъра в оставка Нено Димов. Той бе задържан на 9 януари след претърсвания в кабинета и дома му. В събота съдия Цветан Колев го остави в ареста с мотива, че има опасност на свобода да повлияее на свидетели, включително и на свои бивши подчинени. Димов ще е в килията до четвъртък, когато за свободата му окончателно ще се произнесе апелативният спецсъд.

Трагедия.

"Сега":

Туристи откриха на Витоша труп на изчезнала преди 12 дни жена

Туристи са намерили днес по обяд в района на хижа "Алеко" на Витоша тяло на жена. От МВР съобщават, че самоличността на починалата е установена, но не казват името, а само, че жената е обявена за издирване на 31 декември.

По първоначални данни става дума за самоубийство, а на мястото все още се извършва оглед.

Макар МВР да не съобщават името, данните съвпадат с тези на 33-годишната Калина Петрова от София, която бе обявена за издирване от нейните близки.

Младата жена изчезна на 31 декември в София, оставяйки 12-месечното си бебе при близки. За последно тя е била видяна около 13:30 часа в столичния жк "Яворов". Преди два дни беше открита колата й, паркирана във витошкия квартал "Драгалевци", откъдето тръгва пътека за хижа "Алеко".

Здравеопазване. 

"Дума":

Нови трусове в здравната система

Няколко месеца преди края на мандата си управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев атакува министъра на здравеопазването.

За обещаните от правителството 50 милиона лева за заплати на сестрите шефът на НЗОК казва, че е невъзможно да се обещаят пари от държавния бюджет в модел, в който приходите на болниците са от дейности. По думите му се прокарват лобистки закони - частните болници са освободени от обществени поръчки, а държавните и общинските не са, на НЗОК е забранено да изисква от частните болници финансови показатели за тяхната дейност, а екипът на МЗ още не е успял да свърши националната информационна система.

Според д-р Дечев е необходима и реорганизация на здравната каса.

"В няколко случая през годината каруцата беше поставена пред коня. Първият бяха тези прословути 50 млн. лв. (за медицинските сестри-б.р.), че ще се дадат от бюджета на държавата.

Убийство. 

"Монитор":

Касапинът на Андрея си купил маратонки с парите й

По-малко от денонощие след зверското убийство на 18-годишната Андрея Асенова от врачанското село Галиче тежкото престъпление е разкрито. Касапинът, който закла ученичката и се гаври с нея в спалнята й, се оказа непълнолетният й съсед. 17-годишният Аксел Олеков е направил пълни самопризнания след дълги увъртания и опити да отклони подозренията от себе си.

Но накрая се пречупил и разказал без капка съжаление потресаващи подробности за извършеното от него престъпление.

Той се промъкнал в къщата през прозорец в мазето и почукал на вратата на антрето. Тогава Андрея се опитала да се обади на братовчед си, но след като не успяла, отворила на Аксел. След кратък разговор съседът й се нахвърлил да я бие, а после я заклал. Пред разследващите казал, че я е изнасилил, след като вече била мъртва.

Касапинът завел полицаите на мястото, където скрил уликите от престъплението - нож, червен портфейл и ключовете от къщата на Андрея.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини