Как да се предпазим от грип?

Първите случаи на изолиране на грипния вирус са вече факт. От Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че за последната седмица на декември, освен двата изолирани случая на щам H1N1- Brisbane от предходните седмици, са изолирани и два случая на щам H3N2 – Kansas.
Това са и два от щамовете, които се причисляват към група А грипни вируси и са включени в противогрипната ваксина за тази година.
Характерно за респираторните заболявания през есенно-зимния период е, че в края на октомври и началото на ноември месец циркулацията на т. нар. остри респираторни вируси се увеличава значително. В тази група влизат парагрипните вируси, аденовируси, риновируси и други. Те предшестват грипната епидемия, а симптомите се различават в значителна степен от тези, характерни за грипа.
През последните години експертите отбелязват, че все по-изявено става изместването на грипната епидемия в края на зимните месеци – от края на януари до средата и края на месец февруари. Смята се, че с всяка година изместването е с около 1-2 дни.
Това е причината специалистите в областта да препоръчват противогрипната ваксина и по-конкретно периодът на поставянето ѝ да се доближава повече до пика на епидемията. Причината е, че процентът на защитни антитела, които се образуват в рамките на 1 до 2 седмици, постепенно започва да спада – средно всеки месец с 6 до 11%. Затова и според най-новите препоръки ваксинирането трябва да се осъществява декември, по възможност около средата на месеца.
От неспецифичните профилактични мерки значение има избягване контакта с болни, както и спазването на добра лична хигиена. Тук се включват честото миене на ръце с вода и сапун. При невъзможност могат да се използват също така и антибактериални гелове или мокри кърпички. Но е важно да се отбележи, че не във всички от тях съставките са достатъчно ефективни срещу грипните вируси.
Носенете на маски за еднократна употреба са добра бариера за вирусите, но само ако се употребяват целесъобразно, а именно – след използването им в рамките на 2 часа да бъдат сменяни с нови. Освен това поставянето само пред устата и откриването на носа значително намалява защитата. Поради тази причина специалистите препоръчват колкото и да е неприятно носенето на маски, те все пак да не се свалят.
Търкането на очите с непочистени ръце също може да бъде механизъм за разнасяне на вируси. Причината е, че дори основният механизъм за разпространение на вирусните причинители да е респираторният – при дишане, кашляне, говорене или кихане, конюнктивата също може да бъде входна врата.
Освен дезинфекцията на ръцете, от значение е вземане на дезинфекциращи мерки спрямо повърхностите и предметите в стаята. Респираторните вируси могат да се предават включително и по контактно-битов път, дори и застъпен в много по-малка степен. Те остават жизнеспособни в пръски слюнка и след изсъхване на секрета се разпространяват с праха.
Причината респираторнит вируси да бъдат толкова разпространени през зимните месеци е, че се събираме в по-големи колективи и в сравнително по-малки пространства. По този начин циркулацията им значително се улеснява. Затова специалистите препоръчват честото проветряване на стаи и кабинети. С особена сила това важи за болници и поликлиники, където има концентрирани на болни хора и съответно по-лесно разпространяване на вирусите.
Вирусът не може да се пренася чрез яденето на свинско месо, но месото трябва да е преманало през топлинна обработка.
Инкубационният перод на вируса е от един до седем дни. Болните хора могат да заразяват други лица до пет дни след проявата на първите симптоми на грипа.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини