4 °C

Документален филм за Грета Тунберг излиза през 2020 год.

Документален филм за младата еко активистка Грета Тунберг ще стане част каталога на американската платформа за стрийминг Hulu догодина. Филмът с работно заглавие „Грета“ ще проследи живота на Тунберг по време на международната училищна климатична стачка, която тя сама със свои усилия организира и популяризира през август 2018 г.

„Екипът зад филма „Грета“ проследява дейността на младата активистка от ранната ѝ стачка в Стокхолм, когато 15-годишната тогава тийнейджърка спря да ходи на училище и излезе да скандира със знамена исканията си за адекватна реакция от страна на политиците за промените в климата и глобалното затоплян, чак до посещенията ѝ в парламента и масовите международни протести, като документира мисията ѝ да накара света да осъзнае и разбере спешността на климатичната криза, пред която сме изправени“, се казва в изявлението на Hulu. По този начин Тунберг е изправена срещу противопоставяне на някои от най-мощните отрицатели на изменението на климата по света, включително и американският президент Доналд Тръмп.

Документалният филм ще бъде режисиран от Нейтън Гросман и продуциран от Сесилия Несен и Фредрик Хайнинг, известни с филмите B-Reel.

Наскоро Тунберг бе обявена за човек на годината на списание Time за активната си работа по климатичния активизъм. Историята на 16-годишната активистка, предизвика критиките на президента Доналд Тръмп, който в личния си акаунт в социалната мрежа Twitter написа: „Това е толкова нелепо. Грета трябва да работи над проблемите си с гнева, след което да отиде да изгледа един добър, стар филм с приятел. Успокой се, Грета, успокой се.“

В отговор на това, с достатъчно закачливо чувство за хумор, Грета Тунберг промени информацията за биографията си в Twitter акаунта на: „Тийнейджър, работещ върху проблемите си с контрола над гнева. В момента се успокоява и гледа добър, стар филм с приятел“

Как Грета стана известна?

Грета Тунберг успя в своята кауза поради няколко причини, но най-важните от които са две: имаше кой да я подкрепи и имаше кой да се вслуша в нея. Когато един тийнейджър спре да ходи на училище, това се равнява на бунт – срещу възрастните, системата, обществото. И донякъде именно такава е постъпката на Грета. Интересното тук обаче е, че нейните родители, учители и близки не подхождат към действията ѝ през призмата на санкцията – не искат да я върнат насилствено обратно в училище и да я накажат затова, че се бунтува. Вместо това, те решават, че младата, но упорита Тунберг има какво да каже на света и е редно управляващите да се вслушат. Затова, родителите ѝ се захващат с промотиране на нейната дейност, медии от цял свят отразяват училищната ѝ стачка срещу климата, която за първи път стана известна от немската медия Дойче Веле.

Последваха бурни реакции – мнозина застанаха зад мисията на Грета и обясниха, че света има нужда от точно това – един млад човек, който да застане и да каже как и колко ощетен се чувства от безхаберието на цялото ни общество към случващото се с околната среда. Разбира се, като всеки обществен феномен, Грета бе обект и на много критики, които никак не ѝ бяха спестени, особено от хората, които отричат климатичните проблеми. Най-голямата и важна изява на младата активиситка бе в края на лятото на тази година, когато тя бе поканена като почетен гост на Световния конгрес за климатичните промени, и изнесе прочувствена, дълбока и изключително яростна реч в лицата на управляващите от цял свят, в която ги обвини, че са отнели нейните мечти, детство и спокоен живот и са я принудили да прави това, което прави, за да може един ден да остане ресурс, който всички ние да използваме, за да продължим.

Защо хората не възприемат климатичната криза?

Историята на отричането на глобалното затопляне, климатичната криза и отхвърлянето на всеобщо признатите от учените промени, стои зад интересен феномен, познат в науката като „

„. В днешно време, на практика всеки може да се изказва по всякакви въпроси, без значение дали има някаква компетентност над тях или обективен поглед. И това е добре – именно това значи свободата на словото. Но дотам. Свободата на словото далеч не означава, че мнението на некомпетентни по дадени въпроси хора, трябва да бъде вземано предвид, при заформянето на общественото мнение и официалните държавни позиции за тежки въпроси, именно какъвто са климатичните промени.

Ефектът на Дънинг – Крюгер накратко означава, че всички ние сме компетентни в една или повече тесни области, в които сме експерти. Навлезли в дълбочина, ние знаем много за това, което практикуваме. Всички останали, които нямат нашите познания, дори не подозират за това колко широко е полето. В този ред на мисли, всички ние не подозираме колко широки и специфични са знанията във всички останали области, в които сме некомпетентни – тоест не сме експерти. В резултат на това, имаме склонността да подценяваме всичко, което не разбираме, особено когато въпрос от него се превърне в обществен проблем и трябва да бъдат взети сериозни мерки, които ще определят бъдещето ни. Според учените, които постулират ефекта, колкото повече знания имаме в различни области, толкова по-малко склонни ще сме да подценяваме тези, в които ни липсват знания

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини