24 °C

Ниско било качеството и на партиите, и на гражданите у нас

Изборите показват какво е качеството на политиците и на гражданите и съжалявам, че трябва да го кажа, но качеството е много ниско и на двете. Това показаха изборите. Така коментира знаковите политически събития на 2019 г. доц. Татяна Буруджиева пред БНТ.

По нейни думи тенденциите, които се случват както в обществото, така и в политическата сфера, са негативни.

Според Буруджиева нито една партия те е успяла да се справи със себе си, тъй като партиите не умеят да се оправят както с вътрешната си организация, така и със собствения си актив. Като пример тя посочи ГЕРБ, при които по нейни думи се чувства липсата на експертен екип.

"От 2009 г. когато ГЕРБ влезе във властта, имаше доста лица, които можеха да олицетворят партията. Сега около лидера е много пусто", посочва тя. По думи на Буруджиева в БСП пък е изчезнал насила разнообразният елит и тази радикална замяна не дава усещането, че това всъщност е политически елит.

От своя страна политическият психолог Антоанета Христова заяви, че резултатите от изборите показват, че ГЕРБ имат лидер, който успява да овладее кризата, и че са изправени пред ситуация, в която нямат сериозна конкуренция. По нейни думи БСП си е отворила фронтове както вътре в партията, така и извън нея и не може да се представи на избирателите като алтернатива на управлението.

Тази година с ключови избори ние избрахме да оцеляваме - партиите избраха да оцеляват, гражданите избраха да оцеляват. Не избрахме да правим диалог какво ще правим, изтъкна Буруджиева.

По тази причина според нея ключова ще бъде 2020 г., тъй като през 2019 г. всъщност сме отложили решението какво искаме да ни се случва.

"През 2019 г. партиите оцеляха, не се затриха, а през 2020 г. отново ще застане въпросът България какво прави като държава. Лошо е, че го отложихме, защото 2020 г. е вече късна година за мандатите и нещата стават по-решаващи", коментира тя.

Запитани за острото противопоставяне между президента и изпълнителната власт, Христова обясни, че Румен Радев няма друг избор.

Тъй като опозицията е слаба, президентът ще, не ще, изземва функцията на опозицията. Така естествено се получава битката между него и управляващите. Когато обаче на някого му изземат ролята, той става още по-слаб, в този смисъл БСП губи от този сблъсък, посочи тя. Според нея ролята на социалистите се обезсилва чрез активността на президента.

Буруджиева се съгласи, допълвайки, че Радев е натоварен с двойна функция - от една страна заради липсата на опозиция обществото очаква някой да е критичен, а от друга страна самата държава има своите изисквания, които го натоварват с определени очаквания. Едното е държавническо поведение, другото - политическо. Двете обаче па нейни думи трудно се балансират.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини