Ниско било качеството и на партиите, и на гражданите у нас

Изборите показват какво е качеството на политиците и на гражданите и съжалявам, че трябва да го кажа, но качеството е много ниско и на двете. Това показаха изборите. Така коментира знаковите политически събития на 2019 г. доц. Татяна Буруджиева пред БНТ.

По нейни думи тенденциите, които се случват както в обществото, така и в политическата сфера, са негативни.

Според Буруджиева нито една партия те е успяла да се справи със себе си, тъй като партиите не умеят да се оправят както с вътрешната си организация, така и със собствения си актив. Като пример тя посочи ГЕРБ, при които по нейни думи се чувства липсата на експертен екип.

"От 2009 г. когато ГЕРБ влезе във властта, имаше доста лица, които можеха да олицетворят партията. Сега около лидера е много пусто", посочва тя. По думи на Буруджиева в БСП пък е изчезнал насила разнообразният елит и тази радикална замяна не дава усещането, че това всъщност е политически елит.

От своя страна политическият психолог Антоанета Христова заяви, че резултатите от изборите показват, че ГЕРБ имат лидер, който успява да овладее кризата, и че са изправени пред ситуация, в която нямат сериозна конкуренция. По нейни думи БСП си е отворила фронтове както вътре в партията, така и извън нея и не може да се представи на избирателите като алтернатива на управлението.

Тази година с ключови избори ние избрахме да оцеляваме - партиите избраха да оцеляват, гражданите избраха да оцеляват. Не избрахме да правим диалог какво ще правим, изтъкна Буруджиева.

По тази причина според нея ключова ще бъде 2020 г., тъй като през 2019 г. всъщност сме отложили решението какво искаме да ни се случва.

"През 2019 г. партиите оцеляха, не се затриха, а през 2020 г. отново ще застане въпросът България какво прави като държава. Лошо е, че го отложихме, защото 2020 г. е вече късна година за мандатите и нещата стават по-решаващи", коментира тя.

Запитани за острото противопоставяне между президента и изпълнителната власт, Христова обясни, че Румен Радев няма друг избор.

Тъй като опозицията е слаба, президентът ще, не ще, изземва функцията на опозицията. Така естествено се получава битката между него и управляващите. Когато обаче на някого му изземат ролята, той става още по-слаб, в този смисъл БСП губи от този сблъсък, посочи тя. Според нея ролята на социалистите се обезсилва чрез активността на президента.

Буруджиева се съгласи, допълвайки, че Радев е натоварен с двойна функция - от една страна заради липсата на опозиция обществото очаква някой да е критичен, а от друга страна самата държава има своите изисквания, които го натоварват с определени очаквания. Едното е държавническо поведение, другото - политическо. Двете обаче па нейни думи трудно се балансират.

Източник: БНТ

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020

Случаен виц

Последни новини