Първият пътнически влак премина по железопътно трасе на Кримския мост

Първият пътнически влак премина вчера рано сутринта през откритото в понеделник от руския президент Владимир Путин железопътно трасе на Кримския мост. Влакът „Таврия“ преодоля близо 3 000 километра от Санкт Петербург до Севастопол за около 43 часа, предаде кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров.
 
Стотици хора се тълпяха на гарата от ранни зори в очакване на влака. Гостите от Петербург бяха посрещнати с духова музика, патриотични песни и всеки от тях получи по бутилка вино и безплатна карта за градския транспорт на Севастопол.
 
Сред пътниците беше и 97-годишният Александър Попов, който участва в освобождаването на Севастопол през Втората световна война като командир на танк „Т-34“:
„Удобно е да минеш по моста. По-добре отколкото през 43-та година през Керченския проток“.
 
Временно изпълняващият длъжността губернатор на Севастопол Михаил Развожаев очаква повече туристи през лятото: 
„Разбира се очакваме преди всичко голям поток туристи през летния сезон, когато ще имаме лятно разписания и много повече влакове“.
 
Очаква се тази сутрин през Кримския мост да премине и пътническият влак от Москва за Симферопол. 
 
Европейският съюз осъди въвеждането в експлоатация на железопътното трасе и заяви, че той е "нарушение на държавния суверенитет на Украйна". Според Брюксел мостът ограничава свободното движение на кораби през Керченския проток и изолира Крим от Украйна.
 
Украинското външно министерство също реагира и заяви, че изграждането на моста без съгласието на Украйна е грубо нарушение на международното право и настоя Русия да спре всякакви действия в незаконно окупирания Крим. 
Източник: БНР

Коментари в сайта

Последни новини