В къщата на Караславов ще бъдат изложени негови лични документи

Изображение 1 от 4

  Къщата-музей на Георги Караславов в Дебър скоро ще обнови експозицията си благодарение на съхранените от Стойчо Шапатов документи на писателя. Преди години синът на Караславов – Слав Георгиев е предал на тогавашния комитет по култура в общината редица любопитни книжа, проследяващи живота и обществената дейност на баща му. Те са получени и запазени от Стойчо Шапатов до миналата година когато той ги връчва на читалището в Първомай.

  Сред документите има книжка за самоличност от Държавно С.П. Образцово училище”Св. Кирил и Методи”-гр. Казанлък, Студентска книжка от следването в Прага, международни паспорти от 1929г., 1946 и 1947г., няколко лични карти като член на Президиума на Народното събрание, членска карта от СБП от 1947г., осигурителни книжки от 1939 и 1940г. и др.

  Предметите, сред които са бастун, очила, балтон отдавна са част от експозицията, но съхраняването и излагането на документи изисква специални условия като затворени шкафове, за да бъдат предпазени от влиянието на въздуха и температурните разлики.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   ??
   ???
   8 -2
   06:32, 5 дек 2019
   "Любопитни книжа", предадени на "тогавашния комитет по култура към общината", се оказват задълго съхранявани от частно лице??? Общината спирала ли е да функционира, "тогавашните" й звена не са ли имали общински продължения??? Явно е било , заради "специални условия, като затворени шкафове", с които вероятно е разполагало частното лице, "за да бъдат предпазени от влиянието на въздуха и температурните разлики".
  Последни новини