1 °C

Честват 120 години социалистическа идея в Първомай

През 2019-а организираното социалистическо движение в Първомай отбелязва 120 години от съществуването си.

За основоположник с счита учителят Петко Бояджиев. Роден в Дипсиз гьол, днешно Езерово, той започва да разпространява модерните за времето си социалдемократически идеи в града. През 1899 г. създава първата местна организация на Българската работническа социалдемократическа партия. Сред членовете ѝ са братът на Петко Бояджиев, Петър Бояджиев, Спилко Тенев, Александър Киряков, Димитър Вълков, Иван Хаджихристов, Христо Градинаров и други.

През 1903 г. БРСДП се разделя на тесни и широки социалисти. Двете организации имат своите представители и в Борисовград. Социалистическата идея се запазва, макар да се предава в партии, носещи различни имена – БРСДП (т.с.), БКП, БРП, а през последните 28 години – БСП.

Не малко са и младежите прегърнали социалистическата философия, които създават свои структури на БКМС, РМС, БСМ и др.

Сред най-известните представители на организираното социалистическо движение в Първомай са акад. Георги Караславов, акад. Ташо Ташев, ген. Иван Чуков, ген. Мильо Гаделев, ген. Благой Пенев, ген. Делчо Василев, Демир Янев – министър на образованието през 60-те години на 20 век, министър-председателят Георги Атанасов и много други.

На 7 декември Общинският съвет на БСП организира тържествено честване на годишнината от 16 часа в Пленарна зала. Сред поканените са народни представители, лидерите на Партията Корнелия Нинова, Кирил Добрев, ръководството на Областния съвет на БСП, известни личности, подкрепящи социалистическата идея.

Parvomai.NET
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Въ
  Въй
  7 0
  19:36, 29 ное 2019
  Да се чувстват поканени и всички симпатизанти на герб и сдс
 • 2
  Пр
  Пренебрегнат
  5 0
  14:31, 30 ное 2019
  А ДПС защо не са поканени, без тях накъде?
 • 3
  До
  Долу СОЦА
  5 -2
  20:53, 1 дек 2019
  Заврете си соц идеята отзад, бездарници.. Въпрос на време е да изчезнете завинаги от ефира
 • 4
  Ки
  Китков
  3 0
  15:31, 2 дек 2019
  Да се чувстват поканени другарите: Ганчев, Вълчев,Ганев, Дикофф, Александрова и още ред знайни и незнайни ятаци и помагачи на БСП в борбата срещу омразната диктатура на Папазов!
 • 5
  ..
  .....................
  4 0
  01:52, 3 дек 2019
  Този Фитков се изкара по комунист и от комунистите За жалост само дето няма нищо комунистическо в него а просто е един смешник

Хороскоп за 09.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
09 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
09 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
09 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
09 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
09 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
09 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
09 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
09 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
09 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
09 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
09 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
09 дек 2019
Последни новини