5 °C

Честват 120 години социалистическа идея в Първомай

През 2019-а организираното социалистическо движение в Първомай отбелязва 120 години от съществуването си.

За основоположник с счита учителят Петко Бояджиев. Роден в Дипсиз гьол, днешно Езерово, той започва да разпространява модерните за времето си социалдемократически идеи в града. През 1899 г. създава първата местна организация на Българската работническа социалдемократическа партия. Сред членовете ѝ са братът на Петко Бояджиев, Петър Бояджиев, Спилко Тенев, Александър Киряков, Димитър Вълков, Иван Хаджихристов, Христо Градинаров и други.

През 1903 г. БРСДП се разделя на тесни и широки социалисти. Двете организации имат своите представители и в Борисовград. Социалистическата идея се запазва, макар да се предава в партии, носещи различни имена – БРСДП (т.с.), БКП, БРП, а през последните 28 години – БСП.

Не малко са и младежите прегърнали социалистическата философия, които създават свои структури на БКМС, РМС, БСМ и др.

Сред най-известните представители на организираното социалистическо движение в Първомай са акад. Георги Караславов, акад. Ташо Ташев, ген. Иван Чуков, ген. Мильо Гаделев, ген. Благой Пенев, ген. Делчо Василев, Демир Янев – министър на образованието през 60-те години на 20 век, министър-председателят Георги Атанасов и много други.

На 7 декември Общинският съвет на БСП организира тържествено честване на годишнината от 16 часа в Пленарна зала. Сред поканените са народни представители, лидерите на Партията Корнелия Нинова, Кирил Добрев, ръководството на Областния съвет на БСП, известни личности, подкрепящи социалистическата идея.

Parvomai.NET
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Въ
  Въй
  7 0
  19:36, 29 ное 2019
  Да се чувстват поканени и всички симпатизанти на герб и сдс
 • 2
  Пр
  Пренебрегнат
  5 0
  14:31, 30 ное 2019
  А ДПС защо не са поканени, без тях накъде?
 • 3
  До
  Долу СОЦА
  5 -2
  20:53, 1 дек 2019
  Заврете си соц идеята отзад, бездарници.. Въпрос на време е да изчезнете завинаги от ефира
 • 4
  Ки
  Китков
  3 0
  15:31, 2 дек 2019
  Да се чувстват поканени другарите: Ганчев, Вълчев,Ганев, Дикофф, Александрова и още ред знайни и незнайни ятаци и помагачи на БСП в борбата срещу омразната диктатура на Папазов!
 • 5
  ..
  .....................
  4 0
  01:52, 3 дек 2019
  Този Фитков се изкара по комунист и от комунистите За жалост само дето няма нищо комунистическо в него а просто е един смешник

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини