20 °C

Честват 120 години социалистическа идея в Първомай

През 2019-а организираното социалистическо движение в Първомай отбелязва 120 години от съществуването си.

За основоположник с счита учителят Петко Бояджиев. Роден в Дипсиз гьол, днешно Езерово, той започва да разпространява модерните за времето си социалдемократически идеи в града. През 1899 г. създава първата местна организация на Българската работническа социалдемократическа партия. Сред членовете ѝ са братът на Петко Бояджиев, Петър Бояджиев, Спилко Тенев, Александър Киряков, Димитър Вълков, Иван Хаджихристов, Христо Градинаров и други.

През 1903 г. БРСДП се разделя на тесни и широки социалисти. Двете организации имат своите представители и в Борисовград. Социалистическата идея се запазва, макар да се предава в партии, носещи различни имена – БРСДП (т.с.), БКП, БРП, а през последните 28 години – БСП.

Не малко са и младежите прегърнали социалистическата философия, които създават свои структури на БКМС, РМС, БСМ и др.

Сред най-известните представители на организираното социалистическо движение в Първомай са акад. Георги Караславов, акад. Ташо Ташев, ген. Иван Чуков, ген. Мильо Гаделев, ген. Благой Пенев, ген. Делчо Василев, Демир Янев – министър на образованието през 60-те години на 20 век, министър-председателят Георги Атанасов и много други.

На 7 декември Общинският съвет на БСП организира тържествено честване на годишнината от 16 часа в Пленарна зала. Сред поканените са народни представители, лидерите на Партията Корнелия Нинова, Кирил Добрев, ръководството на Областния съвет на БСП, известни личности, подкрепящи социалистическата идея.

Parvomai.NET
 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Въ
  Въй
  7 0
  19:36, 29 ное 2019
  Да се чувстват поканени и всички симпатизанти на герб и сдс
 • 2
  Пр
  Пренебрегнат
  5 0
  14:31, 30 ное 2019
  А ДПС защо не са поканени, без тях накъде?
 • 3
  До
  Долу СОЦА
  6 -2
  20:53, 1 дек 2019
  Заврете си соц идеята отзад, бездарници.. Въпрос на време е да изчезнете завинаги от ефира
 • 4
  Ки
  Китков
  3 0
  15:31, 2 дек 2019
  Да се чувстват поканени другарите: Ганчев, Вълчев,Ганев, Дикофф, Александрова и още ред знайни и незнайни ятаци и помагачи на БСП в борбата срещу омразната диктатура на Папазов!
 • 5
  ..
  .....................
  5 0
  01:52, 3 дек 2019
  Този Фитков се изкара по комунист и от комунистите За жалост само дето няма нищо комунистическо в него а просто е един смешник

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини