Гешев е главен прокурор. Преглед на печата

24 часа

Ток без тецовете? Може, ама друг път

Без тях не можем. Трите централи в комплекса "Марица-изток" и АЕЦ "Козлодуй" десетилетия ни дават сигурност, че токът няма да спре и няма да живеем отново в дискотека. Затова и не се вълнуваме особено какво се случва с тях, разчитаме, че са зад гърба ни. Вълнения настават, когато се вдига цената или токът угасне у дома или в офиса.

Защо централите ни трябват, стана кристално ясно и тези дни, когато пети блок на АЕЦ "Козлодуй" намали наполовина мощността си. Тогава тецовете в "Марица-изток" работеха на пълна мощност, даваха над 44% от електроенергията в страната и въпреки това явно имаше недостиг, защото диспечерите пуснаха големите вецове на НЕК. Товарът бе над 17 на сто, при все че водата е малко и в момента е по-ценна от злато, пазят я. Или да си припомним 2017 г., когато и тецовете, и АЕЦ работеха, но при студената зима тогава мощностите не стигаха, а и нямаше откъде да внесем. Тогава министърът спря износа.

Труд

Борисов към Тръмп: Спрете да се държите с нас като с кротка и отчаяна съпруга

"Спрете да се държите с нас като с кротката и отчаяна съпруга. Вие сте далеч, получавате информация какво се случва на Балканите чрез посредници. Внимавайте да не стане така, че кротката и отчаяна съпруга да почне да прави бели." Това заявил премиерът Бойко Борисов на президента на САЩ Доналд Тръмп в края на срещата им в Белия дом, научи "Труд" от високопоставени правителствени източници.

По време на полета за България, очаквано, журналистите поставиха много въпроси на премиера за още подробности от разговора на 4 очи с президента на САЩ. Борисов направил анализ на геополитическата ситуация в контекста на отношенията Китай-Русия-САЩ. Българският министър-председател бил категоричен, че врагът на САЩ не е Русия, а Китай. Той предупредил, че богатите и силни държави не воюват, а търсят друг подход за решаване на проблемите. Борисов говорил и за ситуацията на Балканите, а тезите си подкрепил с метафората за кротката и отчаяна съпруга.

Монитор

"Топлофикация София" с над 756 млн. борчове

Над 756 млн. са общо борчовете на "Топлофикация София", като в сумата влизат и текущите търговски задължения на дружеството в размер около 21 млн.лв., а също близо 597 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това стана ясно във вторник при представянето от новият изпълнителен директор и член на УС на дружеството Александър Александров пред членовете на постоянната Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичен общински съвет на готовността за започналия отоплителен сезон в София.

Не се очакват затруднения при доставките на основното гориво за производство - природен газ. В публичното пространство беше създадено напрежение във връзка с просрочени задължения на дружеството към доставчика "Булгаргаз", посочи Александров.

Той съобщи, че към 20 ноември дружеството дължи близо 138 млн. лева (137,976 млн. лв.) за природен газ. "В края на миналата седмица бяха платени близо 16 млн. лв. от задължението. В задължението е включена и авансовата фактура за ноември от 50 млн. лв. Предвид по-топлото време през месеца и по-малката консумация на природен газ, очакваме тази сума да бъде значително по-малка", смята Александров.

Сега

33-годишен мъж е задържан за убийството в Борисовата градина

33-годишен е задържан за убийството в Борисовата градина, става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР.

По първоначални данни след възникнал скандал между двама мъже - на 33 и 48 години. По-младият е ранил смъртоносно опонента си, който е починал на място. В резултат на предприетите светкавични полицейски действия извършителят е задържан.

На място и към момента се извършва оглед от криминалисти и експерти на СДВР. По случая е образувано досъдебно производство.

Капитал дейли

Гешев е главен прокурор

Президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, като недвусмислено изрази неодобрение към процедурата и резултата от нея.

Държавният глава заяви, че е задължен от Конституцията да подпише при повторното предложение за Гешев, а заради същностните проблеми около прокуратурата и фигурата на главния прокурор ще стартира широк обществен дебат за промени в конституционния модел на прокуратурата, защото:

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му", а прокуратурата разследва селективно според извършителя. Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари.

Очаква се междувременно той да бъде избран за председател на антикорупционната комисия, след като бе номиниран от управляващите за този пост, и тогава Гешев ще може да встъпи в длъжност и по-рано.

Дума

Борисов даде Варна и "Козлодуй" на САЩ

Изграждането на координационен център на НАТО във Варна и навлизането на САЩ в ядрената ни енергетика са основните резултати от посещението на Бойко Борисов в САЩ.

"В Черно море трябва да се провеждат учения, колкото повече, толкова по-добре... все пак те оказват въздържащо въздействие", каза Борисов пред журналисти.

Технически екип от САЩ ще проучи използването на американско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Според премиера "диверсификацията на ядреното гориво ще е примерно на "Уестингхаус". Това е един разкошен проект. Ние с "Козлодуй" след десет години ще имаме много площадки".

Стандарт

Трепем се по пътищата между 16.00 и 20.00 часа

В часовия пояс между 16.00 и 20 ч. стават най-много пътнотранспортни произшествия в страната, съобщи посочи Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" по време на откриването на Годишните награди за принос в пътната безопасност.

Събитието се организира от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност". В него участваха и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев и др.

Земя

Очакват 5% ръст в цената на нивите през тази година

Цената на земеделската земя у нас е нараснала средно с 5% през 2018 г. Подобен ръст се очаква и през тази година, тъй като няма причини, които да доведат до резки покачвания или спадове, съобщават от Асоциацията на собствениците на земеделски земи. Според експертите големите покупки на земя у нас засега се отлагат заради неясните евросубсидии в следващия програмен период и бъдещия Закон за земята.

Най-високи са продажните цени на земеделската земя в Добрич- между 1550 и 2000 лв на декар, Силистра между 1350 и 1600 лв на декар.

Най-ниски са цените на земеделската земя в Кърджали и Хасково между 400 и 800 лв за декар заради голямата раздробеност на земите в тези региони.

През 2018 г. най-голям ръст на продажбите на земеделска земя е отчетен във Видин, Враца и Монтана заради качеството на земята и високото ниво на валежи, което е предпоставка за отглеждане на царевица. Това е увеличило приходите и и съответно продажните цени на земята.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини