Съдът задължи Столичната община да съобщава във фейсбук колко е мръсен въздухът

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да създаде на сайта си и на страницата си във фейсбук пряк достъп до системата за предоставяне на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в реално време. Общината е длъжна да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и в срок от 2 месеца от днес да представи план за засаждането на дървета през 2020 г.

Това са само част от новите привременни мерки, които съдът наложи срещу общината, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".

Част от мерките бяха резпоредени още през лятото, но Столичната община не е изпълнила някои от тях, като е представила различни мотиви. Заради това съдът днес отмени някои мерки и разшири други, като прецизира определението си.

Съдът задължи общината да мие машинно улиците в града, включително и кварталните улици, 2 пъти месечно от май до септември и веднъж месечно в останалото време от годината. Изключение ще се прави, когато времето не е подходящо или ако има планирани мероприятия, които предвиждат затваряне на улиците или ограничаване на движението. Средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Графикът за миене трябва да се публикува на сайта на общината, а съдът изисква да се публикува и справка за извършеното всеки месец.

Освен това съдът задължи Столичната община да обявява справка за броя извършени проверки за спазването на забраните за влизането на товарни автомобили и строителни машини над 4 тона в зона "Първа" и превозни средства до 3.5 тона в зона "Център", които не отговарят на европейските стандарти за изгорели газове.

Задължително трябва да се обявява всеки месец на сайта на общината и справка за броя извършени проверки, мястото, квартала и конкретната улица, на която са извършени, констатираните нарушения и наложените наказания по прилагането на наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на София.

Адвокат Александър Коджабашев, който представлява ищците по колективния иск, обясни пред журналисти, че съдът вече не задължава общината да представя информация на таблата на спирките на градския транспорт, но за сметка на това трябва да се отчита периодично резултатът от измиването на улиците и наложи по-подробни мерки относно информирането на сайта на общината и пряка връзка към страницата във фейсбук, на която трябва да бъдат публикувани данни от Европейския индекс за замърсяването на въздуха.

По думите му от лятото общината не е предприела нищо по оповестяване на данните от Изпълнителната агенция по околна среда за замърсяването с фини прахови частици на таблата на столичния градски транспорт с обяснението, че технически това не е възможно.

"Според мен позицията на Столичната община в това отношение е неудържима, тъй като казват, че не са собственици на данните за замърсяването. Това е факт, защото са на Изпълнителната агенция по околна среда. Но също е факт, че не пречи те да ги получават онлайн в реално време и да уведомяват хората за нивата на замърсяване", коментира адвокат Коджабашев.

Той посочи, че един от мотивите на общината да не ги обявява е, че данните не са верифицирани, но според него не е важно замърсяването на въздуха да бъде обявено до стотната, а ако то е в пъти над нормата. Адвокатът обясни, че за гражданите е по-важно да знаят дали въздухът е с много добро, добро или много лошо качество, а не дали е със стотна над нормата.

По отношение на миенето на улиците, разпоредено от съда да се извършва редовно още през лятото, Столичната община посочва, че тази дейност се извършва по възлагане от трети лица и нямало как да се публикува отчет за това.

Още през май съдът назначи експертизи, а от Българската академия на науките са изпратили писмо, в което уведомяват съда, че не разполагат с нужните експерти. Две вещи лица вече са назначени, но е нужен и трети експерт за комплексната експертиза. Софийският градски съд реши за възложи изследването на вещо лице от Нов български университет, но от учебното заведение сами ще определят кой специалист има най-близки познания и умения в сферата на назначената през месец май експертиза, екологична експертиза, която да установи какъв въздух са дишали хората в София между 2015 и 2017 г.

Още тогава бе решено, че тримата експерти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите. Проблемът обаче бе, че няма достатъчно квалифицирани експерти към съда, и въпросите бяха насочени към Българската академия на науките. Сега от БАН са съобщили, че разполагат с двама експерти, но третият ще бъде избран от Нов български университет.

Вещите лица трябва да дадат отговор на въпроса дали общината е вземала достатъчно адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Делото беше заведено преди 3 години, а следващото заседание е насрочено за 17 февруари 2020 г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини