13 °C

Готвят обвинителния акт по аферата в Държавната агенция за българите в чужбина

Готви се обвинителен акт по аферата в Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това стана ясно от коментара на главния прокурор Сотир Цацаров пред медиите след заседанието на комисията за търговия с българско паспорти.

Това, което забави обвинителния акт е всъщност изготвянето на веществените доказателствени средства от ДАТО, поясни той. Оказва се, че по делото има огромен обем информация, която трябва да се свали на хартиен носител. 

На 29 октомври 2018 г. сутринта представители на Спецпрокуратурата влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно в банкова касета, до която достъп е имал единствено Томов, бяха намерени и иззети пари в различни валути, равняващи се на близо 600 000 лева.

На 21 юни 2019 г. бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев е платил гаранцията си от 100 000 лева и е излязъл от ареста.

Дни по-късно - на 27 юни 2019 Спецсъдът отстрани от длъжност главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини