Председателят на Русофили Николай Малинов с обвинение за шпионаж и пране на пари

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с обвинение за шпионаж - по чл. 105 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 5 до 15 години. Леонид Решетников е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години. 

В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. 

Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста", уточни Цацаров. 

"Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни", допълни той. 

В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини