6200 болнични спрени за проверка за половин година. Преглед на печата

24 часа

Четирима объркват десния софиянец, при балотажа за кмет Фандъкова е по-приемлива

Четиримата кандидати за кмет на София, които дотук излъчиха десните, объркват сериозно столичаните от централните квартали.

Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, която най-вероятно ще поиска трети мандат, подкрепена и от СДС, "Демократична България" с кандидат арх. Борислав Игнатов, "Спаси София" с Борис Бонев и кметицата арестант от "Младост" Десислава Иванчева ще търсят подкрепа от избирателите с адрес в центъра.

Според анализаторите кметският вот в столицата ще бъде решен на балотажа между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова точно от тези избиратели.

В огромната си част те не са твърди привърженици на нито една от десните партии, но никога не гласуват за БСП.

Затова все по-вероятно изглежда настоящият кмет от ГЕРБ да получи нов мандат.

Труд

Морето по-евтино и топло през септември

Топло море и хубаво време обещават синоптиците през септември, а офертите стават по-изгодни. Още от 20-и август по хотелите започнаха намаления. В Слънчев бряг цените падат с 20-25%. На първа линия до плажа може да се нощува срещу 140-180 лв. От 15-и септември цените слизат с още 20 на сто. В комплекса в момента нощувка с ол инклузив и басейн е 36 лв. Нощувка с десет лева отгоре може да се намери в друг хотел - с басейн и ол инклузив. 26 евро, но без закуска предлага друга оферта.

В Несебър има нощувки по 84 лв., но със закуска, обяд, вечеря и еднократно безплатно посещение на аквапарк. Хотел в Ахелой предлага преспиване срещу 48 лв. и обявява, че е със "спа термална зона".

Монитор

6200 болнични спрени за проверка за половин година

Ръстът на обжалваните болнични за общо заболяване е два пъти по-голям спрямо тези за 2018 година. За същия период на миналата година са обжалвани 3311 и отменени 1304 болнични, а за цялата 2018 г. общият брой на обжалваните е 6710, на отменените - 2419.

За първите три месеца на тази година НОИ е изплатил 130 159 820 лв., за същия период през миналата година сумата е с 10 милиона по-малко, тогава са платени 119 227 271 лв., заявиха от института.

Почти половин милиард са изплатените болнични за 2018 г., като точната сума е 456 278 489 лв.

Увеличение на издаване на болнични листи се забелязва и през летния сезон, и около празнични дни, което само по себе си говори за доста съмнителна практика на издаване.

Сега

Поправката "Артекс" ще помогне на втори небостъргач

Втори небостъргач в столицата ще се окаже облагодетелстван от промените в закона за устройство на територията, с които бе удължена валидността на разрешенията за строеж за сгради втора категория. След небостъргача "Златен век" в "Лозенец", който на първа съдебна инстанция се оказва с изрядни книжа благодарение на законовата поправка, прочула се като "Артекс", с ново удължено разрешение за строеж би следвало да е и небостъргачът "Гранд Каньон" на турската компания "Гаранти Коза", който се изгражда в "Младост 3". Дълго време по изграждането му нямаше напредък, което не попречи на фирмата да получи зелена светлина от СОС за втори етап на проекта.

Капитал дейли

Чума отвъд прасетата

В момента най-сериозни изглеждат проблеми в сектора на гъбарството и развиващия се напоследък с бързи темпове бизнес със събиране на трюфели, голяма част от който е съсредоточен именно в най-тежко пострадалата от африканската чума Североизточна България. "Ситуацията се отразява много сериозно и на много хора", разказа председателят на асоциация "Български трюфел" Димитър Димитров. По думите му в последните години със събирането на трюфели се занимават хиляди хора, но естеството на работа има своите специфики - събирачите излизат в горите основно след дъждове и на практика не знаят кога сезонът за този продукт ще "секне" предвид силната зависимост от времето. Затова и напрежението от сегашните забрани в този бранш е високо, като преди две седмици се стигна и до протест на гъбари и събирачи на трюфели в Добрич - хората недоволстваха срещу изискването да не влизат в райони от 20 километра около свинекомплексите. Все още не са правени точни оценки на пропуснатите ползи, тъй като ситуацията е динамична и ограничения се въвеждат през няколко дни.

Дума

Протести за боклука нервираха властта

Протести на жителите на созополските села Атия, Черноморец и Присад нервираха властта. Хората недоволстваха вчера срещу изграждането на 3 депа за опасен боклук. Те се изграждат на площ от 60 дка в защитената местност Бакарлъка, на 300 метра от къщите на Атия. Те ще са за инертни и строителни материали, за непотребни електроуреди и за опасни битови отпадъци.

Протестиращите блокираха пътя към селото и настояха за местен референдум за намиране на по-подходящо място за сметищата. Нено Димов се опита да залъже недоволните, че няма да се изгражда депо, а само площадка за складиране на отпадъци. Екоминистърът беше посрещнат със сваляне на шапки в почит към умиращата природа.

Земя

Сателити ще следят фермерите

България ще въведе изпреварващо стопроцентов мониторинг на земеделските площи, какъвто Европейската комисия ще изисква от началото на следващия програмен период. Това съобщи за БНТ шефа на фонд "Земеделие" Васил Грудев. Идеята е обработваните площи и развитието на културите да се следят със сателитни снимки с голяма резолюция - по десетина на месец, вместо с посещение на чиновници на място и попълване на множество документи.

Tова ще става чрез данни от европейската сателитна система "Коперник".

Стопаните трябва да знаят, че ще бъдат непрекъснато и постоянно наблюдавани като площ. Контролът ще става без да ги притеснява администрацията, без да им се налага да си губят времето, да придружават експертите и да се запознават с контролни листа. Това е една от мерките за прозрачност на работата на администрацията и преодоляване на корупционните практики, които Грудев планира. Друга идея е да се електронизира изцяло обменът на документи между бенефициентите и служителите във фонда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини