Съкровища и древен гръцки храм открити в потъналата "Египетска Атлантида"

Изображение 1 от 6

    Руините на подводен храм бяха открити в потъналия древен град Хераклейон край северното крайбрежие на Египет и определен за египетската Атлантида.

    Градът се озовал под водата преди 1 200 години, но след откриването му през 2000 година морски археолози проучват нови части от селището.

    При най-скорошното откритие, египетски и европейски водолази се натъкнали на руини от храм, наред с няколко лодки натоварени със съкровища – бронзови монети и бижута, включително пръстени и обеци.

    С помощта на най-съвременни методи за изследване, учените разкрили нова част от основния храм, който бил напълно разрушен.

    Били открити останки от по-малък гръцки храм, наред с древни колони и керамика от 3-4 век пр.н.е.

    Бронзовите монети били от времето на династията на Птоломеите (305 до 30 пр.н.е ) до времето на Византийската империя, която се появила през 330 г. пр.н.е.

    Археолозите разширили картата на Канопус – друго потънало селище в близост до Хераклейон.

    Учените изследват и част от множеството кораби, за които се знае че са се намирали на мястото.

    Открили съкровища, включително съдове, монети, бижута в един от плавателните съдове. Екипът вярва, че останките датират от 4 век пр.н.е.

    Град Хераклейон, в който на престола се възкачила Клеопатра, бил един от най-важните търговски центрове в Средиземноморието преди да изчезне в днешния Абукирски залив.

    Преди 12 години, подводния археолог Франк Годио претърсвал египетското крайбрежие за френски военни кораби от битката при Нил през 18-ти век, когато неочаквано се натъкнал на богатствата на изгубения град.

    След като отстранили слоеве пясък и тиня, водолазите открили доказателства за изключителни богатства, обрисувайки живота в Хераклейон, за който се смята че е бил търговски център в Средиземноморието преди над 1 000 години.

    Макар да е споменат в класически текстове, Хераклейон си стоял необезпокояван под водата в Абукирския залив, докато не бил открит през 2000 година.

    На учените им отнело 4 години да го картографират, а разкопките продължили над 10 години.

    На учените тепърва им предстои да разберат какво накарало града да потъне, но основната теория е, че нестабилните седименти, върху които бил издигнат Хераклейон, се срутили, което в комбинация с покачващото се морско равнище, оставило целия район на 12 фута под водата.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини