36 °C

Инспекторатът на ВСС обяснява как са публикувани личните данни на съдия Мирослава Тодорова

Главният инспектор на Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова в свое становище описва по какъв механизъм са публикувани личните данни на съдия Мирослава Тодорова. Данните са публикувани в електронния публичен регистър по чл. 175г ал. 1 т. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), достъпен чрез интернет страницата на Инспектората. Според председателя на Инспектората на ВСС имало пропуск като като вместо окончателния вариант на декларацията е публикуван работния файл.

Съдия Мирослава Тодорова е известна като съдията, завела дело срещу Цветан Цветанов за клевета по времето, когато той беше вътрешен министър.

През април тази година съдийската колегия на Висшия съдебен съвет постанови, че тя няма да бъде наказана за бавно правосъдие. 

В становището си Теодора Точкова обяснява, че по нейна заповед № З-53/15.06.2017 г. е наредено публикуването на интернет страницата на ИВСС на декларациите на магистратите по чл. 175а, ал. 1, т. 1 и 2 ЗСВ. Изискването е преди това да се махнат личните данни.

Заличаването на личните данни, и предоставянето на декларациите за публикуване трябва да направят експертите с икономическо образование в ИВСС - съобразно разпределените им за проверка декларации.

Със същата заповед е разпоредено в 14-дневен срок експертите да предоставят декларациите за публикуване на началника на отдел "Компютърно-информационна сигурност" на ИВСС в електронен вид. Това е архивен файл на заличените декларации, подписани с квалифициран електронен подпис на съответния експерт с икономическо образование, чрез нарочно създадени вътрешни електронни папки.

След това шефът на отдел "Компютърно-информационна сигурност" на Инспектората на ВСС е длъжен да осигури публикуването им на интернет страницата на ИВСС.

"В конкретния случай експертът с икономическо образование, на когото е била разпределена за проверка ежегодната декларация на съдия Тодорова, е предал на системния администратор за публикуване работния файл на същата, като част от подписан с квалифициран електронен подпис архивен файл, съдържащ всички декларации със заличени лични данни, разпределени му за проверка и подлежащи на публикуване в срок до 15 юли 2019 г.", обяснява шефът на Инспектората на ВСС.

Файлът с декларацията на съдия Тодорова бил в работен вариант. Това личи от наименованието му - "не се чисти", указващо наличие на технически проблем, т.е. експертът не може да изчисти /заличи/ личните данни. Препратката "не се чисти" би следвало да е към системния администратор, който на базата на техническите си умения, да извърши нужното заличаване.

Видно от споменатата заповед, с която е уреден механизмът за публикуване на декларациите, експертите с икономическо образование са длъжни преди да предадат декларациите за публикуване да заличат съдържащите се в тях лични данни, т. е. да ги "изчистят".

На практика заличаването на личните данни се извършва ръчно от експерта с икономическо образование. Той след като изчисти файла на декларацията от личните данни го записва в окончателен /заличен/ вид, обяснява Точкова. След това декларациите се запазват в архивен файл, описва механизмите на съхраняване на лични данни шефът на Инспектората на ВСС. До архивния файл достъп имат само експерт и шефа на компютърната сигурност.


Източник: news.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини