Как да се грижим за здравето си през 30-те

На човека е присъщ следния подход към собственото здраве: "Не ме боли, следователно не се нуждая от преглед" или "Ще ме поболи и ще ми мине".

Неуредиците в системата на здравеопазването и невъзможността да се направят на едно място всички необходими изследвания също способстват за увеличаване на проявите на немарливост към собственото здраве. Но въпреки огромната си заетост всяка жена трябва да отделя време за провеждане на необходимите изследвания, които могат да се направят бързо срещу заплащане, както в държавните, така и в частните медицински центрове.

Кои изследвания за задължителни за дамите на 30-40 години?

1. Пълно гинекологично изследване.

Това изследване трябва да включва преглед на гърдите, гинекологичен преглед, изследване на микрофлопата на влагалището, изследване за папилома вирус и различни урогенитални инфекции. Честотата на последното изследване зависи от вашата сексуална активност. Урогенититалните инфекции влияят на репродуктивното здраве, а наличието на генитални папиломи повишава риска от възникването на рак.

1-2 дни преди прегледа не трябва да имате полови контакти и не трябва да използвате вагинални препарати.

Веднъж месечно в домашни условия си правете самостоятелен преглед на гърдите. Най-добре е това да става една седмица след месечния цикъл.

2. Изследване на сърдечно-съдовата система.

Изследването включва измерване на кръвното налягане, тест за холестерол, триглицериди и липиди.

Ако имате ниско или нормално кръвно, този преглед трябва да се провежда не по-често от веднъж на две години. Тестовете се правят веднъж на 5 години. След 45 годишна възраст е препоръчително те да се правят всяка година.

Не трябва да ядете 9-12 часа преди изследването за липиди, т.е. то се прави сутрин на гладен стомах.

3. Кожно изследване.

1-2 пъти годишно трябва да се обръщате към дерматолог, който ще ви прегледа за наличието на злокачествени новообразувания. Наблюдавайте бенките по лицето и тялото си – техния размер, пигмент и т.н.

4. Изследване на очите.

Това изследване ще помогне за определяне на раните стадии на глаукомата, катаракта и възрастовата макулна дистрофия (разрушаването на жълтото петно в ретината).

Жените с нормално зрение, които са на възраст до 40 години, трябва да си правят прегледи веднъж на 3 години, а след това на всеки 2 години. Ако имате високо кръвно, наследствена предразположеност или носите контактни лещи, този преглед трябва да става по-често.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини