Дори 300 калории по-малко дневно влияят добре на здравето, учените търсят причината

Нови данни от двугодишен опит на Duke Health показват, че рискът от болести-убийци като диабета и сърдечни заболявания, може да бъде намален с намаляване на калориите в ежедневното хранене.

Намаляването дори само с около 300 калории на ден при възрастни със здравословно тегло или само с няколко излишни килограма,  значително подобрява вече добрите нива на холестерола, кръвното налягане, кръвната захар и други маркери.

Резултатите от рандомизираното, контролирано проучване на 218 възрастни под 50 години са описани в статия от 11 юли в списание The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Изследването, което е част от текущ проект с Националния институт по здравеопазване, наречен CALERIE (Всеобхватна оценка на дългосрочните ефекти от намаляване на приема на енергия), се основава на хипотезата на изследователите, че не само загубата на тегло води до тези подобрения, но някои по-сложни метаболитни промени, предизвикани от консумирането на по-малко калории, отколкото се изхарчват.

"Има нещо в ограничаването на калориите, някакъв механизъм, който все още не разбираме, което води до тези подобрявания", казва водещият автор на изследването Уилям Краус, кардиолог и професор по медицина в Дюк. "Взели сме кръв, мускули и други проби от тези участници и ще продължим да изследваме какъв може да бъде този метаболитен сигнал или магическа молекула."

През първия месец от проучването, участниците имали три хранения на ден, при които намалили една четвърт от дневните им калории, за да ги обучат на новата диета. Те можели да избират измежду шест различни планове за хранене, които били съобразени с културните предпочитания или други нужди. Участниците също имали групови и индивидуални консултации през първите шест месеца от изследването, докато членовете на контролната група просто продължили с обичайната си диета и се срещали с изследователите веднъж на всеки шест месеца.

Участниците били помолени да запазят 25-процентното намаляване на калориите в течение на две години. Способността им да правят това варирала, като средното намаление на калориите за всички участници е около 12%. И все пак те успели да поддържат 10% спад на теглото си, 71% от които лили мазнини, сочи проучването. Имали многобройни подобрения в маркерите, които измерват риска от метаболитни заболявания. След две години, при участниците се наблюдавало и намаляване на биомаркер, който показва хронично възпаление, който също е свързан със сърдечни заболявания, рак и когнитивни нарушения.

"Това показва, че дори една модификация, която не е толкова тежка, като тази в проучването, може да намали диабета и сърдечносъдовите заболявания, които имаме в тази страна", казва Краус. "Хората могат да направят това сравнително лесно, просто като наблюдават малките си неблагоразумия тук-там, или може би намалят количеството им, като не похапват снакс след вечеря."

Например, 300 калории са шест бисквитки Орео.

Източник: The Lancet Diabetes & Endocrinology (2019). DOI: 10.1016/S2213-8587 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини