Турция получи от Русия първата пратка от системата С-400

Военното министерство на Турция обяви, че първата пратка от руската система за противоракетна отбрана е пристигнала в Турция, което би могло да приближи страната към санкции на САЩ, съобщават световните информационни агенции.

Придобиването на руската ПРО система от Турция е източник на напрежение между Турция и съюзниците ѝ от НАТО и най-вече САЩ.

Ердоган иска и Ф-35, и С-400
 

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Турция била направила първата вноска за новия изтребител

 

От турското военно министерство уточниха, че първата доставка от системата С-400 е пристигнала днес във военновъздушната база "Мюртед" близо до столицата Анкара, като изявлението незабавно предизвика отслабването на турската лира срещу долара. 

Доставката на системата ще продължи и през следващите дни, добавиха от Управлението на турската военна промишленост.

"Доставката на части, принадлежащи на системата, ще продължи и през следващите дни. След като системата е напълно готова, тя ще започне да се използва по начин, определен от съответните власти", допълниха от управлението.

САЩ предупредиха Турция, че ще се сблъска с икономически санкции, ако продължи със закупуването на руската система за противоракетна отбрана. Те също така заплашиха, че на Турция няма да бъде разрешено да участва в програмата за производството на високотехнологичните изтребители F-35.

САЩ твърдят, че С-400 не са съвместими с отбранителната мрежа на НАТО и биха могли да компрометират произведените от американския оръжеен гигант Lockheed Martin изтребители F-35, самолет, за произвеждането на който Турция помага и планира да го закупи.

При налагането на санкции от страна на САЩ, Турция може да бъде изключена от програмата F-35, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли. Вашингтон обаче вече започна процеса по отстраняване на Турция от програмата F-35, спирайки обучението на турски пилоти в САЩ за боравене със самолета.

Турция отказа да се подчини на натиска на САЩ, като настоява, че изборът на оборудване за закупуване е въпрос на национален суверенитет.

Ердоган каза след среща с американския си колега Доналд Тръмп на срещата на Г-20 миналия месец, че САЩ не възнамерявали да налагат санкции срещу Анкара за закупуването на С-400. Тръмп заяви, че Турция не е била третирана справедливо, но не изключи налагането на санкции.

Турция отказа да се подчини на натиска на САЩ, настоявайки, че изборът какво оборудване да придобие е въпрос на национален суверенитет.

Зенитно-ракетните комплекси С-400 "Триумф" са предназначени за унищожаване на самолети, крилати и балистични ракети, в това число със среден обсег на действие, също така може да се използва срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 км, способна е да унищожава цели на височина до 30 км. 

Турция се превърна в третата (след Беларус и Китай) страна, където Москва доставя С-400. Скоро Индия трябва да се присъедини към тях.  

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини