Супата помага за отслабване


В битката срещу излишните килограми най-лош враг е гладът. Учени обаче откриха просто средство за залъгване на апетита - супата, съобщи Би Би Си.

Един типичен обяд се състои от пиле и зеленчуци с чаша вода. С него човек се чувства сит около два часа. Ако същите продукти бъдат сготвени на супа обаче, гладът настъпва много по-късно. Защо между супата и същите сухи продукти, прокарани с чаша вода има такава разлика? Отговорът е в стомаха.

Учени използваха ултразвук и магнитен резонанс, за да установят какво става в стомаха след поглъщане на твърда храна плюс вода и на супа от същите продукти. При поемане на твърда храна клапата на пилорния сфинктер към червата я задържа, за да може да й въздействат храносмилателните сокове. Водата обаче преминава веднага през сфинктера към червата. Когато същите продукти бъдат приети като супа, цялата смес остава в стомаха и той е пълен по-дълго време. Оттам чувството за ситост.

Ключът към това евтино разковниче срещу глада е хормонът грелин. Той е един от основните фактори в системата на апетита. Грелинът се освобождава от специализирани клетки в стомашната стена. Когато стомахът е празен, тези клетки осигуряват постоянен поток от грелин, който по кръвта достига до центъра на апетита в мозъка - хипоталамуса. Той сигнализира за глад.

Откриването на средство срещу глада е много важно за намаляване на епидемията от затлъстяване. За съжаление системата на апетита е сложна и твърде слабо изучена. Апетитът се контролира вероятно от десетина хормона. От известните един се освобождава след прием на богати на протеини храни (PYY). Друг се освобождава от мастните клетки (лептин), а няколко реагират на наличието на всякакъв вид храна.

От всички известни хормони в системата най-интересен е грелинът. Освен че изпраща сигнала за празен стомах до мозъка, той съдейства и за натрупване на мазнини. Най-голямото му прегрешение е, че предотвратява разграждането на натрупани мазнини, когато организмът отслабва.

През 2006 г. екип от научния институт "Скрипс" в САЩ разработиха ваксина, противодействаща на грелина, с надежда тя да помогне срещу апетита. Тя още е в клинични изпитания. Затова засега най-добрият и най-лесният начин за намаляване на глада е да бъде ограничен естествено грелинът, освобождаван от стомаха. Това най-ефикасно става с голяма порция здравословна супа. Най-подходящия вид супа е зеленчуковата. Тя е по-еднородна и обикновено е с по-малко калории от пилешката и рибената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини