На първо четене: Правната комисия прие отмяната на машинното гласуване

Без машини за гласуване на местни и на парламентарни избори. Това реши правната комисия в парламента с 12 на 9 гласа.

Комисията разгледа на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Против предложението гласуваха от БСП и ДПС. Проектозаконът влиза на първо четене в пленарна зала още в петък. За да стане окончателно факт и машинното гласуване да отпадне за местния вот наесен, трябва да се приеме и на второ четене.
Под законопроекта стоят подписите на народни представители на парламентарните групи ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а новите текстове предвиждат да гласуваме машинно единствено на избори за Европейски парламент, както и на президентските избори.БГНЕСПовод за тях стана докладът на ЦИК, според който машинно гласуване в 3000 секции на евроизборите, провели се на 26 май т. г., е било съпроводено с редица трудности и предизвикателства.
 
Според вносителите, изборите за кметове и общински съветници са много по-сложни от останалите, като при тях се налага използването на по-различен софтуер и различна база данни, което води до риск от обявяване на тяхната недействителност, а от там и до намаляване на доверието в изборния процес.

Съгласно последните промени в изборното законодателство, на предстоящите местни избори, насрочени за тази есен, трябваше да се гласува с машини в минимум 6 000 изборнисекции, а от там страната ни да поеме по пътя на пълното въвеждане на машинен вот. 
 

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Af
    afp
    3 -1
    20:33, 10 юли 2019
    Долна корумпирана паплач.
Последни новини