Клетва за феърплей във футбола пред Борисов. Преглед на печата

24 часа

КАТ дава виновните за катастрофи на здравната каса, за да си плащат лечението

Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за хората, причинили катастрофи, както и за тези, причинили пътен инцидент след употреба на алкохол и наркотици. Това предвижда промяна в закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за лекарствата той предлага нови моменти в още 14 закона.

С информацията от полицаите и съдилищата здравната каса ще може да задължи виновните за катастрофи и тези, които карат пили, да ѝ връщат разходите, направени за лечението им. Те ще имат месец, за да се разплатят с НЗОК.

Санкцията виновните за катастрофа да плащат за лечението си съществува от 1999 г., но вече 20 години е неработеща заради неясноти в закона, става ясно от мотивите на Кирил Ананиев.

Труд

Клетва за феърплей във футбола пред Борисов

Безпрецедентната среща на най-високо ниво в българския футбол, за която "Труд" информира обществеността, стана факт. В понеделник точно в 11 часа, броени дни преди старта на новия сезон в Първа лига, премиерът Бойко Борисов събра в своя кабинет босовете на грандове "Лудогорец", "Левски" и ЦСКА. В Министерски съвет по реда на пристигане се появиха бизнесмените Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков.

Освен собствениците на трите клуба, в сградата на бул. "Дондуков" №1 бе привикан и Борислав Михайлов, президентът на БФС. Присъстваха също главният прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев, както и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. А министерството на младежта и спорта бе представлявано от Гошо Гинчев, съветник на министъра Красен Кралев, който е в отпуск и се възстановява от операция.

Монитор

6000 лв. глоба отнесе консеционерът на "Перла" заради джипа

Съгласно нормативните разпоредби, отговорността за подобни нарушения на пясъка е изцяло на стопанина на ивицата. Преди това той пък заплаши, че ако се стигне до глоба ще разтрогне договора с наемателя, на когото е отдал коридора за джетове. "Наясно съм, че аз отговарям за всичко, но на практика нямам никакви инструменти с които да спра подобно нещо. Ивицата е голяма близо 130 хил. кв. м., които трудно могат да се опазят. Опитахме се да го спрем, но нямаме други правомощия, освен че сме поставили предупредителни табели, че влизането с МПС-та на плажа е забранено.

Стандарт

Съд: Столична община да мие улици два пъти месечно

Софийският градски съд задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, като започне миене на основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината - веднъж месечно. До две седмици местната власт трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града.

Общината е задължена още да обявява нивата на фини прахови частици на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото. От Столичната община съобщиха, че няма да обжалват предписанието на съда и уточниха ,че предложените мерки от съда са част от общинската програма, която се изпълнява в момента.

Сега

МВнР: Коментарът на министър Дачич е неуместен

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан днес в Министерството на външните работи. Поводът бе изказване на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 г., в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър-председател Бойко Борисов на пресконференция в Познан.

Пред посланик Чургус беше изразена позицията, че изказването на министър Дачич е неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Бе подчертано, че на срещата в Познан българският премиер говори като европейски политик и коментарът на външен министър на страна извън Съюза в този случай е неуместен.

Капитал дейли

"Струма" през Кресненското дефиле ще е готова след поне шест години

Въпреки че доскоро Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) настояваше, че отсечката от "Струма" през Кресненското дефиле ще е готова до края на 2023 г., тихомълком държавата е променила позицията си.

На 25 юни, по време на конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции - България и Югоизточна Европа 2019", отговорният служител в АПИ обяви точно фазиране на проекта - т.е. отлагането на финансирането за следващ програмен период. Думите на Златка Петева, директор на дирекция "Изпълнение на проекти по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020", са цитирани в gradat.bg, медията - организатор на конференцията. Причината: обектът няма да е изграден до края на 2023 г., за да се впише в настоящия програмен период 2014-2020 г

Дума

По 3,5 млн. евро на ден пращат у нас емигрантите

От началото на годината до края на април българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината близо 400 млн. евро. За сравнение за същия период на 2018 г. сумата е била 392,5 млн. евро, или с 6,9 млн. евро по-малко. Това съобщи investor.bg, позовавайки се на данните за платежния баланс на Българската народна банка (БНБ).

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с около 5 млн. евро по-малко, отколкото през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари - 88 млн. евро. Средно на ден през четвъртия месец от годината българите зад граница са пращали тук по 3,5 млн. евро. Спрямо април 2018 г. гастарбайтерите са изпратили на близките си с 1,8 млн. евро повече.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини