8 °C

Изкуствен интелект създаде 3D реплика на нашата Вселена. Работи, но никой няма идея как

.Първата по рода си симулация на изкуствен интелект на Вселената изглежда работи като истинската и е почти толкова загадъчна.

Изследователите съобщават за новата симулация в Proceedings of the National Academy of Sciences. Целта била да се създаде виртуална версия на космоса, за да се симулират различни условия за началото на Вселената, но учените се надяват да изучат и собствената си симулация, за да разберат защо работи толкова добре.

"Това е като да обучиш софтуер да разпознава изображения с много снимки на котки и кучета, но след това да е в състояние да разпознава слоновете", коментира съавторът на изследването Шърли Хо, теоретичен астрофизик в Центъра за изчислителна астрофизика в Ню Йорк. "Никой не знае как го прави и това е голяма загадка, която трябва да бъде решена"

Симулиране на Вселената
Като се има предвид огромната възраст и размер на Вселената, разбирането за нейното образуване е трудна задача. Един от инструментите в астрофизичния инструментариум е компютърното моделиране. Традиционните модели изискват много изчислителна мощност и време, тъй като  може да се наложи астрофизиците да пуснат хиляди симулации, променяйки различни параметри, за да определят кой е най-вероятният сценарий в реалния свят.

Хо и колеги създават дълбока невронна мрежа, за да ускорят процеса. Този невронна мрежа, наречена Deep Density Displacement Model или D ^ 3M, е предназначена да разпознава общите характеристики в данните и да "се учи" с времето как да манипулира тези данни. В случая с D ^ 3M, изследователите въвели 8000 симулации от високоточен традиционен компютърен модел на Вселената. След като D ^ 3M научил как работят тези симулации, изследователите въвели съвсем нова, никога невиждана симулация на виртуална Вселена с форма на куб със страна 600 милиона светлинни години. (Истинската наблюдавана Вселена е около 93 милиарда светлинни години.)

Невронната мрежа успява да изпълни симулации в тази нова вселена, точно както в набора от 8000 симулации, използвани за обучението. Симулациите били фокусирани върху ролята на гравитацията във формирането на Вселената. Това, което е изненадващо, казва Хо, е, че когато изследователите променят съвсем нови параметри, като количеството тъмна материя във виртуалната вселена, D ^ 3M продължил да се справя със симулациите, въпреки че никога не е бил обучаван как да се справя с вариации на тъмната материя.

Компютри и космология
Тази способност на D ^ 3M е загадка, каза Хо, и прави интригуващата симулация както за дигиталната наука, така и за космологията.

"Можем да бъдем интересен експериментален полигон за машинно обучение, за да се разбере защо този модел екстраполира толкова добре, защо екстраполира към слонове, вместо просто да разпознава котки и кучета", казва тя, цитирана от LiveScience. "Това е двупосочна улица между науката и дълбокото обучение."

Моделът може също така да спести време на изследователите, които се интересуват от произхода на Вселената. Новата невронна мрежа може да завърши симулации за 30 милисекунди, в сравнение с няколко минути при най-бързия метод за симулация с изкуствен интелект. Мрежата също така има процент на грешки от 2,8% в сравнение с 9,3% за съществуващия най-бърз модел. (Тези проценти на грешки се сравнени със златния стандарт за точност, модел, който отнема стотици часа за всяка симулация.)

Изследователите сега планират да променят други параметри в новата невронна мрежа, като изследват как фактори като хидродинамиката или движението на флуиди и газове може да са оформили образуването на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
15 дек 2019
Последни новини