14 °C

Медицински специалисти блокираха пътя за Маказа, готвят протест в Кърджали

Дъждът и градушката не спряха протеста на повечето от 70 медицински специалисти от Кърджали, Момчилград, Ардино и Златоград.

Те възпрепятстваха на няколко пъти движението по международния път за  Гърция, което поради ремонт се осъществява  през входа преди Момчилград.

Реформа!- скандираха протестиращите. Нищо не е изпълнено от нашите искания! Излъгани сме, обидени сме и ще продължим, докато не бъдат изпълнени нашите искания!, за това настояваха протестиращите.

Още веднъж припомняме нашите искания: Промяна в Закона за Съсловните организации,без търговски дружества в здравеопазването. Еднаква основна заплата за всички специалности по Здравни грижи- независимо от местоработата или собствеността на болниците. Искаме две минимални заплати за страната .Регламентирани правила на допълнителните възнаграждения, в зависимост от натовареността. Връщане на медицинските стандарти, почасово заплащане на нощния труд, допълнително заплащане на работата в Спешното и ОАИЛ, настояваме още за 1,2 % клас – прослужено време на година. Колективният трудов договор да стане задължителен за всички структури в Здравеопазването. Да има възможност за регламентирана сестринска практика и промяна в категорията труд, допълниха те

По време на протеста повечето от водачите на превозните средства подкрепяха протестиращите с вдигната ръка и със свирене на клаксоните си.

Когато шествието на недоволните от здравната система минаха по главната улица на Момчилград, за да стигнат до централния площад, гражданите също изразиха съпричастността си с ръкопляскания.

Подкрепа получиха стачкуващите от Мая Илиева – национален организатор на протестите на медицинските специалисти, пристигнала специално от София.

Нашето приоритетно искане е: Да бъде променен Законът за съсловните организации – заяви тя пред репортер на „Нов живот”.

Два дни преди протеста в Момчилград, участниците му се срещнаха в София с  Мая Манолова, по време на Националния протест пред МБАЛ Токуда.

Омбудсманът изрази съжаление, че няма да може да присъства на протеста в Момчилград, но ще бъде на този в Кърджали. Той ще започне в сряда – 19 юни, следобед в 15 часа. Шествието ще започне от бившето кино Орфей, ще премине по булевард „България” и ще стигне до автогарата.

Текст и снимки: Стайко Кафов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини