14 °C

Резултатите от Матури 2019. Училището в смолянското село Чепинци в ТОП3

Средната оценка от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас през тази година е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е добър 4,67. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при представянето на резултатите от матурите по БЕЛ и по 13 предмета по избор на учениците от втората задължителна матура.

През 2017 г. средната оценка на матурата по БЕЛ е била 4,13, а през 2018 г. - 4,24.

На 21 май се състоя държавният зрелостен изпит по БЕЛ, на който са се явили 49 341 зрелостници. Вторият задължителен държавен изпит по 13 предмета на 23 май са положили 39 338 зрелостници, а 432-ма зрелостници са участвали в матурите по желание.

"И през тази година най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко - немски, френски и испански език, химия и опазване на околната среда, а най-ниски са резултатите при най-масовите предмети - география и икономика, биология и здравно осигуряване, и философския цикъл", обясни Михайлова.

Тя отбеляза, че има и изключения, като по история и цивилизация има сравнително нисък брой точки, и обратното - по английски език - сравнително висок резултат.  Това беше вторият държавен зрелостен изпит с най-много зрелостници - над 14 000.

Грешките на зрелостниците

Традиционно задачите по БЕЛ за слято и полуслято писане и разпознаването на цитат в художествен текст се оказват трудни за зрелостниците, сочи анализът на МОН. Експертите на министерството подчертаха и честите грешки, свързани с разпознаване на термини и чужди думи като "хронометър" например.

 

Изключително важно, че все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, но има и ученици, които само преписват текста за есето или за интерпретативното съчинение към 41-ва задача, посочи Таня Михайлова.

Анализът показва, че повече ученици пишат аргументативен текст, но двойно се е увеличил процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да създадат есе или интерпретативно съченение към 41-ва задача.

Намалява и броят на зрелостниците, които се справят със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Повече ученици пишат аргументативен текст. Двойно се е увеличил процентът на учениците, които преписват творбата, вместо да създадат аргументативен текст по художественото произведение. Намалява и броят на зрелостниците, които се справят със задачата да направят резюме на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Намаляват и зрелостниците, които се справят с написването на резюме и този въпрос ще бъде обсъден на годишните съвещания с експертите, каза Таня Михайлова.

17 пълни шестици, с 0 точки има 29 ученици

През тази година със 100 точки са 226 зрелостници, а през 2018 г. са били 215. През миналата година четирима зрелостници са имали 0 точки, а сега 29 ученици са с 0 точки. Сега с по две пълни шестици /6,00/ са 17 зрелостници, а през миналата година са били 59.

С по две отлични оценки /6,00/ през 2019 г. са 3065 зрелостници, а през 2018 г. са били - 5178. С по две слаби оценки през 2019 г. са 973-ма зрелостници, а през миналата година са били 1778. И през 2018 и през 2019 г. няма ученици със 100 точки и на двете матури, но пък сега има един ученик с 0 точки и на двата изпита. С поне една слаба оценка през 2019 г. са 5939 зрелостници, а през 2018 г. - 4496. През миналата година отличните оценки по БЕЛ са били 6474, а сега са 5062. През 2018 г. отличните оценки на втората матура са били 13 380, а сега са 6677. През миналата година слабите оценки по БЕЛ са били 3025, а сега са 4302. На втората матура през 2018 г. слабите оценки са били 2228, а сега - 2590.

Топ училищата по успех

Резултатите по региони показват, че с най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали, сочат данните на МОН.

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,64. Това каза при представянето на резултатите от матурите Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" от София, като неговите зрелостници са със среден успех 5,60.

На трето място е 164-та Испанска езикова гимназия в София, със среден успех по БЕЛ 5,54. През миналата година училището беше на второ място.

На втората матура по 13 предмета по избор на зрелостниците на първо място е Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски", със среден успех 5,76. На второ място е Първа частна математическа гимназия с успех 5,67, а на трето място е Средното училище "Христо Ботев" в село Чепинци, област Смолян. Това училище се появява за първи път в класацията, каза Костадинова и уточни, че в него е имало 26-ма зрелостници, като по-голямата част от тях са се явили на втората матура по биология и здравно образование. От 2008 г. това училище има високи резултати по биология и здравно образование, а сегашният му успех се дължи на добрата работа на учителката Даниела Куцева, която е с 23-годишен педагогически стаж, обясни заместник-министър Таня Михайлова. Тя добави, че учителката е направила две пробни матури по биология със зрелостниците от училището.

На матурата по БЕЛ през тази година при задачите от правописната норма най-висок е процентът на постижимост при правописа на думи с променливо "я", както и на думи, съдържащи "о" или "у", "и" или "й", "ър" или "ръ", каза експертът по български език от МОН Александър Трингов. Той добави, че най-ниски са резултатите, традиционно, при задачата за слято, полуслято и разделно писане на думи. През тази година, откакто се организират матурите, задачите, които проверяват овладяването на пунктуационната норма, са с нисък процент на постижимост, съобщи Трингов. Той каза, че зрелостниците са се затруднили при разпознаването на цитати от художествен текст и при свързването на герои с определена художествена творба. Има и зрелостниците, които не са разпознали, че "хронометър" е чужда дума, съобщи Трингов.

Той информира, че при 41-ата задача за създаването на аргументативен текст върху разказа "Косачи" от Елин Пелин - 47 процента от зрелостниците са писали есе, 32 процента са създали интерпретативно съчинение, 15 процента са предали празен лист, а 6 процента от зрелостниците са преписали само художествения текст, върху който е трябвало да работят. През миналата година 3 процента от зрелостниците бяха преписали стихотворението "Вяра" от Никола Вапцаров, но без да напишат съчинение или есе, припомни Трингов

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини